15.3 C
София

Немски ентусиасти задвижиха Tesla Model Y с водород

Най-четени

В сряда германският федерален министър по научните изследвания Аня Карличек разкри едно ново автомобилно творение в стила на „Франкенщайн“: Видяхме автомобил Tesla Model Y, която беше преобразувана във водородно превозно средство, което ентусиастите създатели, наричат „хипер хибрид“.

Целта на целия експеримент е всъщност да се демонстрира какво може да бъде бъдещето на чистия транспорт. Но както отбелязват от Teslarati, решението да се модифицира изцяло електрически автомобил в такъв с водородно гориво, вместо това да се направи с автомобил с двигател с вътрешно горене, донякъде изглежда объркващо.

Не е ясно дали Tesla по някакъв начин е участвала в експеримента или е съдействала за трансформирането на Model Y, така че да направи възможно задействането му със синтетичен метанол, която процедура, според Teslarati, е струвала около 10 милиона долара. Но шансовете компанията наистина да е участвала в експеримента не са големи, като се има предвид отвращението на изпълнителния директор на Tesla Илън Мъск към технологиите за водородни горивни клетки.

По време на публичен скандал миналата година с Тревър Милтън, сега опозорения главен изпълнителен директор на водородния автомобилен производител Nikola Motors, Мъск посочи водородните клетки като „глупава технология“ и нарече нарече цялостната технология за водородно задвижване на автомобили „потресаващо тъпа“.

Създаденият „хипер хибрид“ с автомобила на Tesla е имал повече за цел да представи концепциите за водородното гориво, отколкото да се превърне в автомобил, готов за движение по пътищата. Инициативата Carbon 2 Chem, която има за цел да декарбонизира промишлеността по добив на стомана, е проектирала автомобила с цел да демонстрира нови начини за пестене на енергия и рециклиране на гориво, според Teslarati.

„Днес ние изграждаме много интересен мост между тези две точки: Използването на метанол от рециклиран CO2 от промишлеността като гориво в автомобилния транспорт.“, каза Карличек по време на прес съобщение относно експеримента в сряда. „Но самият автомобил с метанол също е иновационна технология за автомобили с ниски въглеродни емисии, висока енергийна ефективност и надеждност по пътищата“, допълва още той.

Водородни електрически автомобили? Едва ли.

Със сигурност този експеримент няма да привлече вниманието на индустрията към следващата голяма посока, към която тя да поеме, а по-скоро ще послужи като илюстрация за възможностите на комбиниране на различните щадящи природата технологии за транспорт и намаляване на въглеродните емисии от автомобилите.

Що се отнася до представянето на така модифицирания Model Y, авторите на този експеримент казват, че не са забелязва значимо намаляване на ефективността на автомобила, а дизайна му се е оказал подходящ за кола, задвижвана на водородно гориво.

Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини