Немски изследователи замразиха телефон, за да извлекат защитените данни

1
22

Шифроването на информацията няма да помогне при изгубено или откраднато Android 4 устройство. Група немски специалисти успяха да намерят работещ начин за извличане на защитените данни. За тази цел им се наложило да използват буквално „студено презареждане“, което вече официално се нарича FROST: Forensic Recovery Of Scrambled Telephones.

Този метод преди няколко години бе предложен от Джейкъб Апълбаум (Jacob Appelbaum) и е базиран на способността на оперативната памет при ниска температура да съхранява информацията и след изключване на захранването.

Да се използва този ефект при настолните компютри не е лесно, но мобилното устройство е достатъчно да бъде поставено в битов фризер. След охлаждането се изключва акумулаторната батерия и в апарата се зарежда специално подготвен образ на операционната система, в който е включено програмно осигуряване, предназначено за търсене на криптиращи ключове в оперативната памет.

Инструкциите за повтаряне на този експеримент са свободно достъпни в Мрежата.

Засега не е измислен начин за защита от FROST. Интересът на обикновените потребители към новия метод не е голям, понеже не се осигурява възможност за отдалечена атака, но за някои организации новият метод ще е находка.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари