Жалбата на De-Cix беше отхвърлена в Лайпциг и немските шпиони могат необезпокоявано да продължат с дейностите си по подслушване на световните интернет комуникации.

В края на миналия месец, делото, което най-големият интернет хъб в света – немския De-Cix заведе срещу немската служба за разузнаване BND, влезе в съда. Но административният съд в Лайпциг отсъди, че BND може спокойно да пресича международния трафик.

De-Cix е немска компания, чиито хъб във Франкфурт е най-голямата трафична пресечна точка в света, направляваща комуникацията, идваща от и към Китай, Русия, Африка и Близкия изток. Компанията управлява сериозни обеми от данни – повече от шест терабайта в секунда преминават през техните системи. По-рано тази година, De-Cix (собственост на eco Association, европейския интернет регулатор) обявиха намерението си да закарат BND в съда, заради това, че подслушват не само международния, но и домашния трафик. Компанията заявява, че BND, партньор на Агенцията за национална сигурност на САЩ са прикачили т. Нар. „Y-образни „призми“ към фиброоптичните кабели на De-Cix, което осигурява на агентите нефилтрирано и пълно копие на интернет потока.

Според административния съд в Лайпциг няма нищо незаконно в прехващането на домашния трафик, предава решението Агенция Франс прес – компаниите трябва да се съобразят с решение на вътрешния министър на Германия и да помагат в наблюдението на стратегическите комуникации, изисквано от BND.

De-Cix обаче не смятат да спират дотук и изглежда, че битката иим с германската разузнавателна машина не е приключила. В изявление от края на тази седмица, компанията е убедена, че решението брани немската агенция от търсене на отговорност за нарушаване на законите на Германия, които забраняват подслушването на домашните комуникации и германското правителство е пряко отговорно за това. От De-Cix обмислят и следващата си стъпка – да стигнат до Конституционния съд.

SecurityWeek, от своя страна, напомнят, че немското общество е реагирало остро, когато преди пет години се появи Едуард Сноудън и разкри действията на АНС по контрол на международните комуникации, в това число и на немските. Меркел, чиито телефон, впоследствие се разбра, също е бил подслушван от американските шпиони, обяви убедено, че следенето между партньори не съществува. За да стане ясно по-късно, че BND активно е помагала на АНС да подслушва европейските партньори на Германия. Очаквано темата е чувствителна за голяма част от немците, които са били част от Германската демократична република и помнят Щази.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за