Немски учени „замразиха“ светлината за една минута

1
51

Германски учени успяха за една минута да замразят светлината. Постижението се счита за много голям пробив в областта на квантовата памет и съхранението на информацията.

Проектът със „замразяването“ на светлината предизвика голям интерес сред специалистите, понеже се запазват квантовите свойства на кохерентността, което може да послужи за създаване на квантова памет, базирана на светлината. Освен това е възможно да се осигури безопасна квантова връзка на много големи разстояния.

За да постигнат този ефект учените конвертирали кохерентността на светлината в атомна кохерентност, чрез използване ефекта на квантовата интерференция, създаващ непрозрачна среда в тесен светлинен диапазон. В експериментите е използван специален синтетичен кристал. Първоначално към кристала се изпраща лазерен лъч, който въздейства на атомите на кристала и ги оставя в суперпозиция с две възможни състояния. След това се отправя втори лазерен лъч, който елиминира първия и осигурява прозрачността на кристала. По този начин се разрушава суперпозицията и светлината попада в капана на втория лазерен лъч.

По време на експериментите учените успешно са предали и получили информация – три хоризонтални линии с дължина 100 микрона.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари