Управляващите германската провинция Хесен взеха решение да не се използва Office 365 в местните училища след години на дебат около използването въобще на майкрософтски инструменти в местните училища и учреждения, предава ZDNet.

Службата за защита на данните и свобода на информацията към провинция Хесен постановява, че стандартната конфигурация на Office 365 поставя в риск личните данни на учениците и учителите да станат достъпни до американски официални представители. Освен информацията, която потребителите предоставят при работата си с Office 365, платформата изпраща също така телеметрични данни към САЩ, гласи становището на службата. По-рано, опасения относно използването на Windows като операционна система изказаха и от Националната служба за информационна сигурност на Германия. Това накара Microsoft да инвестират през 2017 сериозни суми в подобряване на защитата на данните и конфиденциалността им за операциите си в Германия, предава изданието. Именно и това усилие се цитира, като причина преди две години властите в Хесен да решат, че местните училища могат да използват Office 365.

През 2018, холандски специалисти споделиха откритието си, че сред изпращаните данни може да се изпращат не само базисни телеметрични данни за представянето на приложението, но и съдържание, генерирано от потребителите, като цели изречения от създаваните от тях документи и предмета на изпращаните имейл писма. Това влиза в противоречие с Общия регламент за защита на данните в ЕС, който влезе в сила от май миналата година.

Що се отнася до Германия, в странен обрат на събитията, Microsoft реши миналата година да закрие „немския“ си облак, в който бяха инвестирали наистина сериозни усилия и ресурси. Това означаваше, че данните на германците, използващи продуктите на Microsoft отново ще прелитат през Атлантика, вместо да бъдат обработвани на местно ниво.

За Макс Шремс, австриецът провокирал дебата за защита на данните на европейците от американските технологични компании и Вашингтон, нещата са прости. В общия случай, учениците не могат да дадат своето съгласие. „И ако тези данни биват изпращани към САЩ, то те са подвластни на законите за масовото следене в страната. Но това е незаконно според европейското право“, обяснява той пред ZDNet. Още повече, че обществените институции в Германия, каквито са и училищата, имат специални отговорности при боравенето с лични данни и са задължени да бъдат прозрачни пред властите за това, допълва Маихаел Ринеленфитч, комисар по защита на данните към хесенската провинция.

„Ние сме благодарни на комисаря на Хесен за повдигане на тези въпроси и очакваме с нетърпение да работим с тях с цел изработване на решение, което ще премахне тези притеснения“, заявява пред медията представител на Microsoft.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
1 Отговори на коментарите
4 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
user
user

Човек който използва Windows google facebook той няма абсолютно никаква лична информация, жалко е че на повечето хора не им пука за това.

koko
koko

Прав си, но можеш да ползваш съвременните технологии в твоя полза ако го правиш умно, като внимаваш каква информация споделяш.

pedro
pedro

Виждал се събджекта на мейла, а дикпиковете не, така ли?

AxOx
AxOx

Надявам се цялата Обединена Европа на политическо ниво да блокира Майкрософт, защото те крадат информация, която никой не знае каква е… как става това и досега не мога да си обясня?!?!?! (за Гугъл и Фейсбуук шум до бога, а Майкрософт ….пълно затишие)
Имат Либре Офис, който код е прозрачен и е унифициран стандарт. Един път учиниците да се научат да работят с него, няма да са зомбирани и да се юрват към Майкософски продукс, ами сами ще си преценят какво искат, защото са имали възможност да видят, че има и алтернатива.