Управляващите германската провинция Хесен взеха решение да не се използва Office 365 в местните училища след години на дебат около използването въобще на майкрософтски инструменти в местните училища и учреждения, предава ZDNet.

Службата за защита на данните и свобода на информацията към провинция Хесен постановява, че стандартната конфигурация на Office 365 поставя в риск личните данни на учениците и учителите да станат достъпни до американски официални представители. Освен информацията, която потребителите предоставят при работата си с Office 365, платформата изпраща също така телеметрични данни към САЩ, гласи становището на службата. По-рано, опасения относно използването на Windows като операционна система изказаха и от Националната служба за информационна сигурност на Германия. Това накара Microsoft да инвестират през 2017 сериозни суми в подобряване на защитата на данните и конфиденциалността им за операциите си в Германия, предава изданието. Именно и това усилие се цитира, като причина преди две години властите в Хесен да решат, че местните училища могат да използват Office 365.

През 2018, холандски специалисти споделиха откритието си, че сред изпращаните данни може да се изпращат не само базисни телеметрични данни за представянето на приложението, но и съдържание, генерирано от потребителите, като цели изречения от създаваните от тях документи и предмета на изпращаните имейл писма. Това влиза в противоречие с Общия регламент за защита на данните в ЕС, който влезе в сила от май миналата година.

Що се отнася до Германия, в странен обрат на събитията, Microsoft реши миналата година да закрие „немския“ си облак, в който бяха инвестирали наистина сериозни усилия и ресурси. Това означаваше, че данните на германците, използващи продуктите на Microsoft отново ще прелитат през Атлантика, вместо да бъдат обработвани на местно ниво.

За Макс Шремс, австриецът провокирал дебата за защита на данните на европейците от американските технологични компании и Вашингтон, нещата са прости. В общия случай, учениците не могат да дадат своето съгласие. „И ако тези данни биват изпращани към САЩ, то те са подвластни на законите за масовото следене в страната. Но това е незаконно според европейското право“, обяснява той пред ZDNet. Още повече, че обществените институции в Германия, каквито са и училищата, имат специални отговорности при боравенето с лични данни и са задължени да бъдат прозрачни пред властите за това, допълва Маихаел Ринеленфитч, комисар по защита на данните към хесенската провинция.

„Ние сме благодарни на комисаря на Хесен за повдигане на тези въпроси и очакваме с нетърпение да работим с тях с цел изработване на решение, което ще премахне тези притеснения“, заявява пред медията представител на Microsoft.

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари