Тихата война на геополитическия фронт между т.нар. „западни съюзници“ и Китай тече с пълна сила с всички възможни последици и жертви от това.

Години наред вече Вашингтон настоява, че мрежовото оборудване на китайската компания Huawei представлява риск не само за американските, но и за мрежите на съюзниците им. Отправяните многократни обвинения към Huawei, че са троянски кон, който има връзки с Китайската комунистическа партия и оборудването им ще се използва за шпионаж, така и до този момент не намират основание. Китайците откриха няколко центъра за прозрачност, където специалисти да проверят твърденията на САЩ лично. И макар тези твърдения да не получиха основание, то войната на Запада с Huawei се засилва.

В началото на този месец ви разказахме за това, че Германия е взела окончателно решение да изхвърли Huawei от 5G плановете си. Вашингтон настоява от години пред Берлин да се включат в кръстоносния им поход към китайските компании и това даде резултат. Но да се направи може да е по-трудно от това да се каже.

Reuters цитират германския икономически министър, според когото забраната за използване на някои компоненти, идващи от ZTE и Huawei, и пълната им смяна в национален мащаб, може да има значителен негативен ефект над мобилната мрежа на страната. В писмо, изпратено от ведомството до долната камара на Бундестага е записано че има вероятност от значими последици за оперирането на мобилните мрежи и изпълнението на изискванията за мрежовото покритие.

Както вероятно знаете, Huawei е собственик на по-голямата част от патентите за 5G цифровизацията – същата, която се очаква да революционизира редица сектори – от обмена на данни и стимулиране на мобилната индустрия до начина, по който си комуникират смарт устройствата и роботите. В този смисъл, пълното загърбване на технологията на компанията наистина изглежда много трудно да се направи с успех. От германското икономическо министерство пипат, че реалния ефект върху мобилните оператори и другите икономически агенти, които ще бъдат засегнати от решението на правителството, не могат да бъде оценен. И освен, че ще трябва да премахнат и заменят оборудването на китайската компания от мрежите си, по настоящето законодателство на Германия, тези оператори не подлежат на каквито и да е компенсации, допълва Reuters.

Допълнителна представа за точната картина на ситуацията дава Йън Морис от Light Reading. Той посочва, че страна като Великобритания е имала „късмет“ тук, защото когато от „Даунинг стрийт 10“ наредили на местните оператори да започнат премахването на 5G оборудването, идващо от китайска страна, технологията е била все още млада и компаниите едва сега са започнали да разгръщат своите стратегии. С Германия обаче нещата стоят по много различен начин. Трите основни оператора в страната – Deutsche Telekom, Telefónica Deutschland и Vodafone Germany – вече години наред развиват интензивно 5G мрежите си, като в предишни доклади те посочват развитието на тези мрежи: Deutsche Telekom с покритие от 94.8 на населението на Германия, Telefónica Deutschland – 75% и Vodafone – 80%. Според предишно проучване, Германия е разчитала сериозно на Huawei за 4G мрежата си – 57% от 4G RAN станциите използват именно оборудване на Huawei. Според доклад на Strand Consult, разпространението на 5G оборудването на Huawei не е по-малко от това за 4G мрежите им. И това на фона на дългогодишните атаки на Вашингтон към Huawei, които сякаш беше ясно докъде ще доведат.

„Вместо да преминат към Ericsson, Nokia или други доставчици, операторите просто пренебрегнали шума около Китай и заплахите за сигурността – подобно на малки дечица, които покриват с ръце ушите си докато им се карат – и си продължили, както преди“, пише Морис. Той привежда анализ на Light Reading, според който немските компании ще трябва да платят милиарди, за да се съобразят с геополитическите претенции на отвъдокеанските си партньори. При наличието на 145 000 5G антени вече инсталирани на немска територия, то вземайки предвид посочената зависимост от оборудването на Huawei излиза, че около 80 000 антени идват от китайската компания.

„Ситуацията тук е демонстрация или на стряскащо късогледство от страна на шефовете на тези компании или огромен разлом в комуникацията между правителството и представителите на индустрията“, пише Морис. Той привежда скорошна критика на комисаря по вътрешни пазари на ЕС, който размаха пръст на Берлин, че продължава да купува оборудване на Huawei въпреки препоръките на Брюксел.

„Повечето от тези поръчки са направени по време на канцлерството на Ангела Меркел, която е закупувала китайска електроника със същото спокойствие, с което е купувала и руски газ. Това оставя Олаф Шолц, нейният наследник, да се оправя с бъркотията“, завършва с назидателен тон Морис. Припомняме, че доказателства по обвиненията на Вашингтон все още няма.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари