Неофициален пач оправя NTFS уязвимостта на Windows 10

4
1824

Разработчиците от компанията OSR представиха неофициален пач, който решава проблема с NTFS уязвимостта в ОС Windows 10. Кръпката показва предупреждение и не позволява активирането на изключително сериозната уязвимост в драйвера Windows NTFS във всички версии на Windows 10, считано от билд 1804 и нагоре, включително 20H2, а сега излезе информация, че същият бъг се проявява и в ОС Windows ХР.

Специалистите на OSR публикуваха сорс кода на пача в GitHub. Налична е и инструкция за неговото активиране и премахване в случай че Microsoft представи собствено обновяване, решаващо този проблем.

Пачът се нарича i30Flt и на практика е филтър, който блокира всички опити на системата да отвори процес, който започва с :$i30. За неговото инсталиране и активиране са необходими административни права, понеже в операционната система на практика се инсталира нова версия на драйвера 30Flt.sys. След инсталирането на тази кръпка не е необходимо рестартирането на компютъра.

Изданието Bleeping Computer съобщи, че тази уязвимост съвсем не е проблем, който е операционната система Windows 10 може да реши с помощта на chkdsk. Експертите на OSR и Bleeping Computer са се сблъсквали с тази ситуация, когато са тествали тази уязвимост и след няколко рестартирания и проверки на диска, техните компютри са престанали да зареждат операционната система.

5 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари