Неочакваното въздействие на коронавируса върху околната среда

8
6601

Причинената от коронавируса епидемия, която да се надяваме, че само временно парализира китайската икономика, оказа твърде неочакван ефект върху околната среда. Информацията е на изданието Science Alert, което цитира Центъра за изследване в областта на енергетиката и чистия въздух (CREA).

Според най-новите измервания на CREA, изхвърлянето на въглеродни емисии в Китай през последните две седмици е намаляло с над 100 милиона метрични тона. Това са почти 6% от емисиите на целия свят за същия период на миналата година.

Бързото разпространение на коронавируса, от който загинаха над 2 хиляди души и се заразиха над 74 хиляди, доведе до рязко намаляване търсенето на въглища и нефт, както и до голям спад на вредни емисии в атмосферата.

Британското издание Carbon Brief публикува отчет, според който през последните две седмици ежедневното производство на електрическа енергия от въглищните електроцентрали е под четиригодишния минимум на Китай, а производството на стомана е намаляло до минимум, считано за последните пет години.

Икономическата активност в Китай обикновено нараства след Лунната нова година, но този път властите увеличиха почивните дни, за да спрат епидемията. Това доведе до намаляване на производството до 40% в ключовите сектори на промишлеността. Това е и причината за силното намаляване на изхвърляните в атмосферата въглеродни емисии и за изчистването на въздуха.

Но еколозите предупреждават, че чистият въздух ще е временно явление, понеже след като епидемията утихне, заводите ще трябва да наваксат изгубеното.

8
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
3 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
AAA
AAA

трябва да пуши кумина

Ахтунг
Ахтунг

Не сме видели биля един труп от тоя Корона какво си там. ..Даже едно видео свястно на масово умрели китаяц няма .Ами ако няма Корона. Ами ако целта е друга?

Valkost
Valkost

Няма никаква цел ! Освен онази незначителната, че последните 6 месеца масово се изкупуваше злато силиций и стомана на световните пазари и, че цената им в момента бие 7 годишни рекорди поради слабия износ от Китай …

Иван Михайлов
Иван Михайлов

Много ясно, че хората са много по-вредни от всякакви вируси и дори от радиацията. Природата около Чернобил и Фукушима просперира отървала се от вредното влияние на човеците.

Valkost
Valkost

Добре де ! Информацията (всякаква) като такава е винаги полезна, ама нещо не схванах какво общо има статията с насоките и основната идея на сайта ?! Свършиха ли новините в електрониката или общото в случая е думичката „вирус“ ?!

Пламен
Пламен

Еха, колко красиво се опитва да ни убеди британското издание Carbon Brief, че нещастието за Китай е добре за света. Дали биха писали такива статии, ако ги удари и тях вируса? Грозно!

Надблюдател
Надблюдател

Айде айде – да не забравяме че Китайските стени (не е една а са много и даже никой не знае колко са на браой постоянно намират нови) са построени за да се пазят от : Монголи , Хуни/Хони и българи 🙂 . Така че не сме и ние невинни пред китайците.
Но пък има и един момент че Тецовете ако спрът да работят и ще е доста по добре Аеца е истината за Китай.

Valkost
Valkost

Македонска е , не китайска ! Ако беше наблюдавал добре „Наблюдател“, щеше да забележиш, че бойниците по т.н. „Китайска стена“ са разположени от южната страна ! Т.е. СРЕЩУ Китай ! Така, че теорията ти кой от кого се е защитавал … много куца ! Не, че защитавам идеята за „глобалното затопляне“ на западните изследователи, но нека не бъркаме история с политика !