Неочакван алианс: Sony и Microsoft ще създават съвместни стрийм услуги

4
563

Компаниите Sony и Microsoft приключват тази седмица с твърде неочаквано изявление за стратегическо партньорство в областта на изкуствения интелект и облачния гейминг. В рамките на подписаното между двете компании споразумение, партньорите са се договорили съвместно да използват и развиват облачната платформа Microsoft Azure, която ще се използва за гейм услуги и за стриймване на медийно съдържание. Предвижда се прехвърлянето на геймърските стрийм услуги на Sony към платформата Microsoft Azure.

В своето официално прессъобщение Microsoft заяви, че една от целите на партньорството е изграждането на по-съвършени платформи за създаване на съдържание. По всичко личи, че Sony и Microsoft ще бъдат равноправни партньори в бъдещите проекти, ориентирани към разработчиците и гейм дизайнерите. И двете компании обещаха, че своевременно ще публикуват всички подробности за своите нови проекти. Всички анализатори коментират, че това е огромна загуба за Amazon и нейната облачна платформа AWS.

На пръв поглед това партньорство изглежда твърде странно, като се има предвид, че Sony и Microsoft са преки конкуренти на пазара за видеоигри. Microsoft разработва и произвежда конзолите Xbox, а Sony — конзолите Playstation. Само че на този пазар се появи трети мощен играч. През месец март Google представи стрийм услугата Stadia, която бе позиционирана като „Netflix за игри“, даваща възможност на хората да играят игри на всякакви компютърни устройства – от смартфони до съвременни телевизори. ​Тя се базира на Project Stream – проект, представен през октомври 2018, когато изпълнителният директор на Google Сундар Пичай показа възможността за игра на Assassin’s Creed Odyssey директно в браузър. Но сега Sony може да се опре на инфраструктурата на Microsoft Azure и да се конкурира с Google.

Що се отнася до Microsoft, на предстоящото изложение Е3 се очаква пълноценния анонс на неговата собствена стрийм услуга Project xCloud, която подобно на Google Stadia, ще осигурява възможност за стартиране на игри на почти всякакви компютърни устройства. Формалният анонс на тази услуга се състоя още в края на миналата година, когато софтуерният гигант обеща публични бета тестове за тази година. Освен всичко друго, съвместната работа на Microsoft и Sony ще бъде финансово изгодна за Microsoft, понеже едва ли софтуерният гигант безплатно ще подарява мощностите на своя електронен облак Microsoft Azure.

Партньорството на Microsoft и Sony се разпростира и в други области. Двете компании ще работят съвместно върху нови алгоритми с елементи на изкуствен интелект и при полупроводниковата продукция. Предвижда се разработването на нови интелигентни решение на базата на Azure AI за сензорите на Sony и използване на най-новите платформи и инструменти на изкуствения интелект на Microsoft в потребителските продукти на Sony за осигуряване на интуитивно понятен и удобен потребителски интерфейс.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари