Предупреждение: В тази история, се обсъждат сериозни проблеми на психичното здраве и расизма.

Клоуи започнала да получава паник атаки, след като е видяла как човек умира.

Тя прекара последните три седмици и половина в тренировки, опитвайки се да стане издържлива на ежедневния стрес от тревожни публикации, реч на омразата, жестоки атаки и порнография, тъй като след няколко дни тя ще стане модератор на съдържание във Facebook, или това което компанията, за която работи, доставчик на професионални услуги с название Cognizant, прозаично нарича „изпълнителен директор“.

За този етап от образованието си, Клоуи ще трябва да модерира публикации във Facebook пред своите стажанти. Когато дойде нейният ред, тя се отправя към предната част на стаята, където мониторът показва видео, публикувано в най-голямата социална мрежа в света. Никой от стажантите не го е виждал преди, включително и Клоуи. Тя пуска видеото.

Във видеото е изобразен убит мъж. Някой го намушква десетки пъти, докато той крещи и моли за живота си в агония. Работата на Клоуи е да прецени дали тази публикация трябва да бъде премахната. Тя знае, че параграф 13 от стандартите на Facebook забранява видеоклипове, които изобразяват убийства на хора. Когато Клоуи обяснява това на групата стажанти, гласът ѝ трепери.

Връщайки се на мястото си, Клоуи изпитва неистово желание да ридае. Друг стажант отива да прегледа следващата публикация, но Клоуи не може да се концентрира. Тя излиза от стаята и започва да плаче толкова силно, докато не ѝ спре дъха.

Никой не опитва да я утеши. Това е работата, която тя беше наета да върши. А за останалите 1000 души като Клоуи, модератори на съдържание за Facebook към сайта Phoenix, и за други 15 000 рецензенти на съдържание по целия свят, днес е просто още един ден в офиса.

През последните три месеца са интервюирани дузина настоящи и бивши служители на компанията Cognizant към Phoenix. Всички са подписали споразумения, че не могат да разгласяват детайли от работата си за Facebook, или дори да признават, че Facebok се възползва от услугите на Cognizant. Нивото на секретност, има за цел да защити служителите, от потребители, които може да се разгневят от решение за премахване на съдържание от Facebook. Също така има за цел да попречи на контраагенти да разгласяват личната информация на потребителите на Facebook, точно в момент, в който контрола върху поверителността е по-интензивен от всякога.

Но тайната също изолира Cognizant и Faceook от критики относно условията им на работа, смятат модераторите. Те биват притискани, да не обсъждат емоционалната цена, която плащат, работейки това, дори с близки хора и семействата си, което води до засилена тревожност и чувство за откъснатост. За да бъдат защитени от евентуални проблеми, както от техните работодатели, така и от потребители на Facebook, в статията се използват псевдоними за всички, споменати в тази история, с изключение на вицепрезидента на Cognizant по ръководене на услугите за бизнес процесите, Боб Дънкан и директора на Facebook за управление на доставчици и глобални партньори, Марк Дайвидсън.

Колективно служителите описаха работно място, което непрекъснато е изпълнено с хаос

Това е среда, в която работниците се справят, разказвайки вицове за самоубийство и черен хумор, след което пушат марихуана в почивките, за да заглушат емоциите си. Това е място, където служителите могат да бъдат уволнени, че правят само няколко грешки седмично, място където живеят в страх от бивши колеги, които се завръщат да търсят отмъщение.

Това място контрастира изключително много с благозвучията, описани от служителите във Facebook. Служителите там са открити, че правят секс в стълбищни помещения, отредени за кърмещи майки. Място, на което хората развиват силна тревожност, докато все още отработват и се борят със симптомите от травми, дълго време след като са напуснали работа.

Модераторите казват, че на това място, където видеозаписите и миймовете (memes), характерни за социалната мрежа, които виждат непрекъснато, постепенно ги довеждат до нарушение във възприемането на околния свят

Един от одиторите например, ходи по пода, пропагандирайки идеята, че Земята е плоска. Бивш служител казва, че е започнал да поставя под съмнение някои аспекти от Холокоста. Друг бивш служител споделя, че е направил карта на всеки възможен изход от дома си, като вечер спи с пистолет до себе си. Казва:

Вече не вярвам, че 11-и септември е терористична атака

Това е само един малък отрязък от психичното страдание, на което са подложени модераторите на социалната мрежа.

Клоуи плаче известно време в стаята за почивки, а след това в банята, но започва да се притеснява, че ѝ липсва издържливост. Когато кандидатстваше, беше силно мотивирана за работата, като току-що завършила възпитаничка на колеж, с още неоткрити перспективи. Когато тя стане модератор на пълен работен ден, Клоуи ще получава 15 долара на час – с 4 долара повече от минималната заплата в Аризона, където живее, и това е по-добър стандарт, отколкото може да очаква от повечето други работни места.

Сълзите в крайна сметка спират, и дъхат ѝ се нормализира. Кгоато се връща в обучителната зала, един от колегите ѝ обсъжда поредното видео с насилие. Тя вижда, че дрон стреля по хора от въздуха. Клоуи наблюдава как телата куцат, докато издъхват.

Тя отново излиза от стаята.

В крайна сметка, надзорникът я намира в банята и я прегръща леко. Cognizant осигурява психолог консултант на служителите, но само за една част от деня, в която е изпълнен с много работа.

Когато консултантът я вижда, тоя обяснява, че е имала паническа атака. Казва ѝ, че когато завърши висше образование, тя ще има по-голям контрол над видеата във Facebook, отколкото има в учебната зала. Ще може да дава видеоклипа на пауза, и да го разглежда без звук. Съветва я, да се съсредоточи върху дишането си. Препоръчва ѝ да не се „вживява“ твърде много в това, което гледа.

Той каза да не те притеснявам – вероятно все още мога да си върша работата , казва Клоуи. Тогава тя въздъхва – Неговата грижа е изразена в това да ми каже – не те притеснявайте, можете да си вършите работата.

Поразителна е коравостта, с която подхождат всички в Cognizant, притъпяването на емоциите, което трябва да е обичайното психично състояние на всички работещи за тях, се е превърнало в най-ценния урок от работата.

На 3-ти май 2017г. Марк Зукърбърг обяви разширяването на екипа на Facebook за „обществени операции“

Новите служители, които ще бъдат добавени към настоящите 4500 съществуващи модератори, ще носят отговорност за преглед на всяко съдържание, докладвано за нарушаване на стандартите на общноста на компанията. В края на 2018, в отнговор на критики за разпространението на насилствено и експлоатационна съдържание в социалната мрежа, Facebook имаше над 30 000 служители, работещи по безопасността и сигурността – около половината от тях бяха модератори на съдържание.

Модераторите включват някои служители на пълен работен ден, но Facebook в голяма степен разчита на договорния труд, за да оперира. Елън Силвър, вицепрезидентът по операциите на Facebook, заяви в публикация в блог миналата година, че използването на договорния труд позволява на Facebook да се „мащабира на глобално ниво“ – да има модератори на съдържание, които работят денонощно, да оценяват публикации на повече от 50 езика, на повече от 20 сайта по целия свят.

Използването на договорен труд, също има прагматична полза за Facebook – съществено по-евтино е. Средният служител във Facebook печели 240 000 долара годишно от заплата, бонуси и акции. Модератор на съдържание, работещ за Cognizant в Аризона, от своя страна, печели едва 28 000 долара годишно. Споразумението помага на Facebook да поддържа висок марж на печалба от 6,9 милиарда долара при приходи от 16,9 милиарда долара. И докато Зукърбърг предупреди инвеститорите, че инвестицията на Facebook със сигурност ще намали рентабилността на компанията, печалбите са се увеличи с 61% спрямо предходната година.

Когато през 2014г. Адриан Чен подробно описа тежките условия на работа за модераторите на съдържание в социалните мрежи Wired, Facebook бяха засегнати към критиките, че травмират някои от най-ниско платените си работници

В своята публикация в блога си, Съливър казва, че Facebook оценява „способността на потенциалните модератори да се справят с кадри на насилие“, като ги подлага на шокови ситуации с цел да прецени тяхната психическа устойчивост. Също така смята, че Facebook умишлено класифицира съдържанието и изпраща за редактиране по-тежки кадри на по-нископлатените служители, които работят към въшни фирми като Cognizant.

Боб Дънкан, който ръководи операциите за модернизиране на съдържанието в Cognizant в Северна Америка, каза че набиращите персонал внимателно обясняват на кандидатите характера на работата.

Ние споделяме примери за видовете неща, които може да видите… Така че те да бъдат подготвени. Целта на всичко е да се гарантира, че хората го разбират. Ако ако смятат, че работата не е подходяща за тях, те могат да вземат информирано решение какво е най-уместно в техния случай.

Доскоро по-голямата част от съдържанието на Facebook се модерираше извън САЩ, но тъй като търсенето на работна ръка във Facebook нараства, тя разшири вътрешните си операции, за да включи и сайтове в Калифорния, Аризона, Тексас и Флорида.

САЩ е домът на компанията и една от страните, в които тя е най-популярна, казва Дийвидсън от Facebook

По-вероятно е американските модератори да имат социо-културния контекст, необходим за оценка на съдържанието за САЩ, което може да включва тормоз и омраза, които често са смесени със специфичен за страната жаргон и идеолект.

Вярно, офисът на Cognizant Phoenix не е нито мръсен, нито тъмен. И предлага на служителите си бюра с компютри, които наподобяват офисите във Facebook. Но докато служителите в централата на Менло Парк във Facebook работят в ефирен, осветен офис, огряван от приятното слънце на деня, проектиран от легендарния Франк Гери, служителите в аризонската му версия работят в много по-тясно пространство. И докато служителите във Facebook се радват на голяма свобода в управлението на графика и свободните си дни, времето на работниците на Cognizant се управлява по много строг график.

Модератор на съдържание на име Мигелс пристига за своята дневна смяна, точно преди да започне работния ден, в 07.00. Той е един от около 3000 работници, които в крайна сметка ще се напаснат към работното място, което заема два етажа в офис парка на Phoenix.

Служителите по сигурността следят входа, наблюдават дори недоволните бивши служители и потребителите на Facebook, които могат да се саморазправят с модераторите заради премахнати публикации

Мигел се настанява в офиса и се отправя към шкафчетата. Едва има достатъчно шкафчета за всички, за това някои служители се съгласяват да съхраняват само вещи, достатъчни за един работен ден, за да гарантират, че ще ги имат за следващия.

Шкафчетата се помещават в тесен коридор, в който по време на почивките кислородът бързо се изпарява и става задушен. За да защитят поверителността на потребителите на Facebook, чиито публикации се преглеждат, работниците са длъжни да съхраняват телефоните си в шкафчетата, докато работят.

Пишещи средства и хартия, също не са позволени, вслучай че Мигел се изкуши да запише лична информация на някой потребител на Facebook. Единствено са разрешени малки лични вещи и козметика като лосион за ръце например, които трябва да се поставят в прозрачни пластмасови торбички, така че да са видими за мениджърите.

Работата е изпълнена и с много изнурителни предизвикателства, като например големият брой на публикациите, необходимостта от сериозно обучение за стриктно познаване на всички стандарти на общността и нейните правила, които търпят почти ежедневни промени и придобиват нови разяснения. Трябва да се гарантира и липсата на културен и политически предразсъдък на модераторите, а публикациите трябва да се разглеждат без контекст, което прави тяхното значение двусмислено, а това води до чести разногласия между модераторите относно това дали правилата трябва да се прилагат в някои частни случаи.

Въпреки високата степен на трудност при прилагането на тези политики, Facebook е възложил на Cognizant и другите му изпълнители да наблегнат на показателя наречен „точност“

Точността в случая означава коефицинет между решенията от подизпълнителите на Cognizant и нивото им на приемане от модераторите на пълен работен ден за Facebook. Компанията е поставила коефициент от 95 процента, който в повечето случаи изглежда просто невъзможен. Мигел усърдно прилага политиката, въпреки че, според него често тя е безсмислена.

Мигел попада на публикация гласяща

„Аутистичните хора трябва да бъдат стерилизирани“, което според него е реч на омразата и крайно обидна, но той е принуден да я остави във Facebook, тъй като аутизмът не е определен за защитна характеристика, каквито са расата, полът и за това не нарушава политиката. Ако съобщението гласеше „Мъжете трябва да бъдат стерилизирани“, то тогава щеше да бъде свалено.

През януари Facebook разпространи актуализация на политиката, в която заявява, че модераторите трябва да вземат предвид скорошни обществени трусове, когато преценяват публикации, изразяващи омраза към раса или пол. „Мразя всички мъже“ е изречение, което винаги е нарушавало политиките на компанията. Но изречение от рода „Току-що се разделих с приятеля си и мразя всички мъже“ вече не може да бъде премахнато.

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
3 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Радо
Радо

4000$ за модератор на гадории в Facebook. Доста хора биха се навили за тези пари…

Той
Той

Че, доста интелигентни хора имат съмнение в някой факти около холокоста, за 9/11 пък не знам дали има някой останал дето не се е сетил че е нагласено…

Глупости!
Глупости!

Действително интелигентните хора дори за миг не се съмняват, а са напълно убедени, че т.нар. „холокост“ е еврейска измама от началото до края. Защото са чели изследванията на Ернст Цюндел, пъбликувани в книгата му „6 милиона лъжи“. В продлжение на 8 години авторът е съден от еврейското лоби в Канада и е доказвал в съда абсолютно всяко свое твърдение с оригинали на протоколи от Нюрнбергския процес и протооли на Червения кърст, които са имали пълен достъп до трудовите лагери от ’43-та до края на войната. Накрая Върховният съд на Канада излиза със закоючение, че в книгата няма НИТО ЕДНО недоказано… Виж още »

Умерен Ретроград
Умерен Ретроград

Колосални глупости са насипани тук. Контролираното взривяване на кулите цепи мрака направо. В същата група попадат и „кацането на луната е фалшификат“, „земята е плоска“, „в зона 51 има извънземни“, „ваксините правят аутизъм“ и други.

favr
favr

гледам, че са изживяваш, като ентелектуалец… та да ми обясниш от научна гледна точка, как точно са е изпарил самолета дето са блъсна в пентагона…. в смисъл каква температура е нужна за да преминат над 100 тона алуминий директно от твърдо в газообразно агрегатно състояние… и не би ли трябвало поне асфалта пред пентагона да е разтопен при подобна температура … или тревната площ, която на снимките се вижда, на не повече от 10ина метра от мястото на сблъсъка, да е поне леко обгоряла… и за колко време въпрсните 100 тона метал могат да запазят газообразното си състояние, при температура… Виж още »

мъни
мъни

Наред с отвратителните неща, които правилно се премахват от сайта изчезват и доста политически некоректни постове. Това е налагане на цензура. Така, че да не пробутват сълзливи историйки. Значи те решават кога и какво можеш да кажеш пред приятелите си, но не се притесняват да продават всяка информация, която имат за нас.
Чао чао, Фейсбук!