Астрономите отдавна предполагат, че в много далечна орбита около Слънцето се намира една, а може би и няколко отдалечени планети. Но нашите телескопи не могат да видят тези обекти през плътната пелена от прах и камъни, обграждащи вътрешните граници на нашата система, известни с името поясът на Кайпер.

В списание Astronomical Journal бяха публикувани резултатите от новите наблюдения, които показват, че на границата на Слънчевата система „дрейфува неизвестен и засега невидим обект с планетарна маса“. Това космическо тяло влияе на орбитите и поведението на някои от обектите от пояса на Кайпер, останал след окончателното формиране на Слънчевата система.

Астрономитъе Катрин Волк (Kathryn Volk) и Рену Малхотра (Renu Malhotra) от лабораторията на Аризонския университет забелязаха интересна особеност в наклона на оста на въртене на някои обекти в пояса на Кайпер. Според учените, причината за това несъответствие може да бъде някакво планетарно тяло с размерите и масата на Марс.

Астрономите са стигнали до тези изводи чрез анализа и пресмятане на ъгъла на наклона на над 600 обекта от пояса на Кайпер. Те изчислиха, колко голям би трябвало да е обектът, за да окаже това гравитационно влияние. Данните показват, че размерите на това тяло са нещо средно между Земята и Марс, при това, наклонът на оста на този обект е около 8 градуса.

Разбира се, наблюденията могат да бъдат изтълкувани и по друг начин. Може би наклонът в осите на въртене на обектите в пояса на Кайпер да е предизвикан от преминалата през него в миналото голяма комета или друго небесно тяло.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари