Не бързайте с покупката на 5G телефон

12
2711

5G се назовава като нещо революционно, което може да промени начина ни на живот. Отделно от това е център на вниманието на политици от цял свят, особено в страни като САЩ, Китай и Русия. Лека-полека големите телекоми по света започват да изграждат мрежите си. Вече се появяват и устройства, които са съвместими с новия стандарт.

Сега пред нас стои въпросът дали да подменим сегашното си устройство с ново такова, което поддържа 5G.

Да разгледаме малко детайли.

Кога се очаква 5G в България?

През април месец техническият директор на Vivacom Радослав Златков разказа, че в нашата страна сме изостанали с организацията по отношение на честотите. Държавата трябва да разпредели необходимия честотен спектър между операторите, които желаят да развият мрежата си до 5G. Тя трябва да окаже и съдействие по отношение на инфраструктура.

При настоящия режим за подмяна на оборудването, изграждането на новите мрежи може да отнеме и две години. За изграждането на една базова станция се минава през тежка процедура, като добавим и самия процес по построяване, стигаме до година, година и половина.

Прогнози на експерти и анализатори сочат, че първите 5G мрежи в България трябва да стартират към 2021 година.

Телефоните са скъпи

Huawei планира да пусне два 5G телефона – Huawei Mate X и Mate 20 x 5G. Първото устройство е сгъваем телефон и ще струва 2300 евро, когато излезе. Цената е прекалено голяма, дори имайки предвид, че това може да е революционен смартфон. Вторият телефон е с голям 7.2-инчов екран, 4200mAh батерия и се очаква да струва около 1000 евро, когато излезе.

Galaxy S10 5G серията вече е на пазара, но там цените почват от около 1200 лева за най-бюджетната версия и стигат до 2000 лева за S10+.

Цената на LG V50 ThinQ 5G ще е равностойна на около 900 евро.

Като „по-евтин“ очакваме в България да пристигне Xiaomi Mi Mix 3 5G, но и там говорим за цена от около 600 евро.

Революцията няма да дойде за един ден

На всякакви събития ни разказват за безбройните високотехнологични приложения на 5G. Очаква се да се променят много неща – забавленията, придвижването, военната техника, да навлезем в ерата на стрийминга на игри и така нататък, и така нататък.

Индустрията обаче все още не може да предложи на потребителите нещо масово и нещо, което наистина да промени цялостния начин, по който използваме телефоните си. Такива неща ще има, но ще отнеме време.

Докато чакаме 5G да ни предложи нещо наистина практично, доста от нужните компоненти за 5G устройствата ще влязат в по-големи серии на производство заради флагманите. Цената им ще падне заради нарастващата икономия от мащаба. Ще излязат устройства от по-нисък клас. Като цяло ще има повече конкуренция между производителите. Няма за къде да бързаме, защото не говорим за малка сума и е по-добре да обмислим покупката добре.

12
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
7 Коментари
5 Отговори на коментарите
10 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Биткойн = Балон = Пирамида
Биткойн = Балон = Пирамида

„Индycтpиятa oбaчe вce oщe нe мoжe дa пpeдлoжи нa пoтpeбитeлитe нeщo мacoвo и нeщo, ĸoeтo нaиcтинa дa пpoмeни цялocтния нaчин, пo ĸoйтo изпoлзвaмe тeлeфoнитe cи.“
Най-после някой да покаже слона в стаята. Какво 5G, какви 5лв? Та то дори няма определени стандарти, които да отличават 4G от 5G. Много по-интересни и важни са ми развитията при камерите, hi-fi звука, както и батериите на телефоните, отколкото дали ще сваля даден файл за 5 минути или за 1 минута.

Явор
Явор

Много, много прав си в този случай. Първо за да се постигнат скорости покриващи 5G стандарта, трябва да имат отлично покритие. В момента всичките оператори в България имат невероятни дупки в покритието. На места няма и H, ако все пак някъде има реални условия за 5G, това значи че трафика за бързия интернет ще се стопи главоломно. При планове 10 GB, на месец….не ми се мисли..

Фактически индустрията си е една пирамида
Фактически индустрията си е една пирамида

Ако се вгледат добре, повечето хора няма как да не забележат , че пирамидалната структура съществува още от зората на човешката цивилизация и е инфилтрирана в една или друга степен къде ли не около нас. Даже древните шумери, египтяни и прочее други цивилизации са увековечавали тази фундаментална константна с изграждането на внушителни пирамиди, но дори този простичък факт да е постоянно пред очите ни, също така повечето хора ги възприемат единствено като мистериозно чудо.

CBR
CBR

Неадекватен превод или липса на информация по темата?
„Galaxy S10 5G серията вече е на пазара, но там цените почват от около 1200 лева за най-бюджетната версия и стигат до 2000 лева за S10+.“
5G серия няма, има S10 серия и в нея има само един апарат 5G и той далеч не е 1200 лева, нито 2000.

Станислав
Станислав

Има един ГОЛЯМ мотив да си купите какъвто си пожелаете телефон. Имате пари и пътувате редовно зад граница. Да не би някой търговец да ви казва не си купувайте този Ролекс или това Ферари защото са скъпи или пътищата ни са гола вода за ниски коли? В някои среди се влиза когато показваш своя просперитет и разхода ти за най-скъпия мобилен телефон ти е най-малкия проблем.

баба ти
баба ти

Ти си Apple фенбой нали?

bluewater
bluewater

Чета статията и първото нещо за което се сещам е за вероятната цета от около 10 000 за революционния 5G iPhone.

Иван Михайлов
Иван Михайлов

Минимум!!!!

хич и не съм се разбързал
хич и не съм се разбързал

Пропускам отмах 5G, направо 6G ще ползвам, a и без това нечетните G са калпави.

Азз
Азз

Всъщност, купете си 5G телефон след 5 години, когато Apple пуснат първия 5G телефон ever. Той ще бъде бърз, евтин и пръв във всичко.

Vanhai
Vanhai

На промоция в магазин за перални и хладилници на цена от 5000+ лв. с подарък найлонова торбичка.

Име
Име

Дреме ми на шмайзера като имам 5G телефон. Ако оператора ми предлага само 5ГБ на месец, свалям един филм за 5 сек и пак съм на 64кв ако не и по-малко…. когато предлагат неограничен интернет на максимална скорост, няма микакъв смисъл от тези рекламни трикове на операторите. Това не е само в България, отнася се за всички мобилни оператори. Сега максимално предлагат около 100ГБ на месец, което едно семейство с 5G трафик и гледане на много видеота с висока резолюция, ще им стигне за …. по-малко от ден