fbpx
19.8 C
София

Не е нужно всеки път да изключвате компютъра си

Най-четени

Ако сте свикнали напълно да изключвате настолния си компютър, който е с операционна система Windows, може несъзнателно да си създавате неудобства. Windows 10 и Windows 11 предлагат много по-ефективни методи за пестене на енергия и на вашето време.

Ако трябва да пестите енергия използвайте заспиване или хибернация

Някои хора изключват компютрите си в края на деня, когато приключат да ги използват. Това е разбираемо. Ако не използвате машината си е логично да искате да спестите електричество, да намалите захабяването на хардуера или опасността от хакерски атаки.

Трябва да знаете обаче, че има и по-добри методи, за да сторите това. Ако поставите компютъра си в режим заспиване (sleep) той ще използва много малко енергия когато го събудите, а освен това ще е готов за работа доста по-бързо.

Ако имате лаптоп може да го поставите в режим засипване като го затворите, или чрез специалния sleep бутон от клавиатурата, ако такъв е наличен.

Съществува и алтернативен вариант и той е да използвате режима хибернация (hibernate). Хибернацията запазва моментното състояние на компютъра ви върху хард диска или SSD-то и след това изключва устройството. Когато отново включите компютъра си, операционната система Windows ще зареди запазените данни и ще поднови работната ви сесия от точния момент, в който сте я прекратили.

Някои хора може да искат напълно да изключат компютъра си, за да не станат жертва на хакерска атака или пък машината им да бъде използвана като „зомби“ в DDOS атаки. Разбира се, че ако оставите компютъра си просто така, свързан към Интернет, то това си е голям риск. Режимите заспиване и хибернация като цяло не позволяват на хакерите да ги достъпват отвън, така че по отношение на сигурността те са като да си изключиш напълно машината, но без неудобствата идващи от това действие.

Честото изключване губи време

Като говорим за неудобства, всеки път като изключвате компютъра си вие си подсигурявате загуба на време, когато отново включите машината си. Това е така, защото компютърът ви трябва да презареди операционната система в паметта наново, което отнема време. Вероятно ще трябва и време да се заредят и всички приложения, които използвате и данните свързани с тяхната работа.

Ако използвате режима заспиване операционната система, приложенията, работните данни и всичко останало ще е готово да стартира в момента, в който събудите компютъра си, което ще ви спести няколко минути, а при най-мощните машини секунди, но все пак е нещо. Освен това заспиването има и друго предимство. То позволява компютъра ви автоматично да се ъпдейтва, което означава, че той ще е напълно готов и обновен за сутринта.

Кога е добре да изключвате напълно машината си

Разбира се има и моменти, когато пълното изключване е най-доброто решение. Това се отнася за ситуациите, когато няма да използвате компютъра си за дълъг период от време като седмица, месец или повече.

Друга ситуация, при която е добре да изключите машината си е когато отстранявате неизправности.  Важното е да знаете, че когато изключите машината си е добре да я оставите така поне за 30 секунди, за може електрическата верига да се изключи напълно.

Дори когато отстранявате проблеми може да се окаже, че изключването не е най-доброто решение. Причината за това е, че съвременните версии на Windows поддържат така наречения „Fast Startup“ режим. Той поставя ядрото на Windows в хибернация, така че да може да стартира по-бързо. За да избегнете този режим трябва да рестартирате машината си, а не да я спирате напълно. Това ще ви помогне да решите проблеми свързани със забиване на ядрото на Windows или на драйверите на някой хардуер.

В крайна сметка ако работите на компютъра си всекидневно е най-добре да използвате режима заспиване, когато искате да оставите машината ви да си почива.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

31 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини