fbpx
-4.2 C
София

Не позволявайте на тази настройка да разваля картината на телевизора ви

Най-четени

Съвременните телевизори имат безброй объркващи настройки на картината. Често те са с лоши имена и регулират аспект на изображението, който изглежда напълно несвързан с него. Резултатите обаче поне са лесно забележими. 

Има една настройка, която може да изглежда, че подобрява картината, но прави точно обратното: sharpness – така наречената острота или рязкост.

Може да си помислите: „Но остротата е страхотна!“. Това е напълно разбираемо. В края на краищата имате хубав телевизор и искате да видите всички тези фини детайли, нали? Да, и затова всъщност искате да намалите контрола за рязкостта. Това е така, защото контролът на рязкостта обикновено добавя нещо, наречено „подобряване на ръбовете“. Това не е истински детайл, а изкуствено светещ ръб около обектите. 

На пръв поглед може да изглежда „по-остро“, но това подобрение всъщност премахва фините детайли от изображението. 

В някои случаи най-добрата настройка всъщност е нула, докато при повечето телевизори настройката е най-добра в долните 20% или около тях. 

Остротата означава подобряване на ръбовете

При почти всички телевизори контролът на рязкостта добавя нещо, наречено „подобряване на ръбовете“. Това е точно това, което звучи. Ръбовете на изображението се подобряват, като към тях се добавя тънък контур или ореол. Това ги прави по-видими.

Разгледайте изображенията едно до друго по-горе. Лявото изображение е натуралната версия. На дясното е добавено значително количество подобрения на ръбовете. Обърнете внимание на контура около сградите. Въпреки че лявото изображение може да изглежда на пръв поглед „меко“, то всъщност не е такова.

Снимката по-долу е близък план на „изострената“ версия с подобрени ръбове. Както ще видите, около отчетливите ръбове се появява нещо като бял ореол. 

Проблемът е, че ореолът не трябва да е там – и той замества това, което трябва да бъде. Това може да не изглежда като нещо голямо в това изображение, но при повечето съдържание този ореол покрива действителните детайли. Освен това настройката, чест увеличава шума в други части на изображението. Вижте колко по-чисто изглежда лявото изображение в сравнение с подобреното.

При повечето телевизори контролът на рязкостта е увеличен в режимите на картината по подразбиране, така че сме свикнали с този вид на фалшива детайлност.

Макар че в сравнение с тях неподобрените изображения могат да изглеждат меки, особено в началото, те всъщност са по-детайлни, защото показват фини текстури на стените, пори по лицата и малки косъмчета.

Дайте си няколко дни след промяната

Ако сега отидете до телевизора си и намалите докрай регулатора на рязкостта, картината ще изглежда мека. Подобно на високите температури на цветовете, всеки, който не е свикнал да прави фини настройки на управлението на телевизора си, е свикнал с определен „вид“ на картината. 

Така че в началото дори правилната настройка на рязкостта може да изглежда мека, особено ако телевизорът ви е бил в режим „Ярка“ или „Динамична“ картина.

Изпробвайте новата, по-ниска настройка на рязкостта в продължение на няколко дни. Ако след това не ви харесва видът, увеличете я отново. Но малко хора го правят. 


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

13 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини