В редица медии се появи информация, че след като прекара една година в космоса, астронавтът на NASA се е завърнал със значителни промени на ДНК.

Някои медии съобщиха, че след полета цели 7% от гените на Кели са се оказали аномални. Но чакайте малко, може би трябва да се замислим върху това, понеже гените на човека и шимпанзето се различават с не повече от 2%, а при двама случайни хора – с не повече от 0,1%.

Самият Скот Кели се учуди, когато разбра за мутациите на свия организъм:

Но в тези материали невярно са интерпретирани резултатите от изследванията на NASA. Объркани са две основни понятия: промените в последователностите на гените и промените в нивата на техните експресии, съобщи научно популярното издание National Geographic.

Експресията на гените е процес, при който информацията от гена се преобразува във функционален продукт – РНК или белтък. По време на адаптацията към външните условия живият организъм променя своята структура и функционалност чрез контрола на времето, мястото и количествените характеристики на отделните гени.

Но както често се случва, поясненията на генетиците никой не си направи труда да прочете. Интересно е, че туитът с новината има 5200 ретуита, а пояснението на генетика, на практика опровергаващо тази информация, има само един ретуит. Още едно доказателство, че фалшивите новини се разпространяват в социалните мрежи много по-бързо, отколкото реалните факти. На тази тема в Science е публикувана научна работа.

В експеримента Twins Study участват няколко научни групи, които сравняват идентичните (еднояйчни) близнаци Скот и Марк Кели, и се опитват да определят промените в организма на Скот Кели след прекарана една година в космоса.

Научната работа по темата ще бъде публикувана по-късно тази година, а основата за неправилната интерпретация на данните е публикацията на NASA с доста смели формулировки.

Естествено, за никакви 7% промени на гените не може да става дума. В изследването се казва за изменение нивото на експресиите на гените. Съвсем не е за учудване, че при микрогравитация организмът започва да се адаптира. Изследването показа, кои точно гени са променили своята експресия.

Седем процента от гените, променили своята експресия по време на пребиваването в космоса са запазили своята променена функционалност дори и след 6 месеца на Земята“ – каза Кристофър Мейсън (Christopher Mason), ръководител на този експеримент. „Това съвсем не означава, че ДНК на астронавта се е върнала към нормалното си състояние, както съобщиха някои медии„.

Мейсън допълни, че промяната на експресиите на гените е нормална за човешки организъм, попаднал в стресова ситуация. Същите показатели се наблюдават при алпинистите и при водолазите. Това е типична реакция на човешкия организъм, попаднал в неблагоприятна обстановка. Напълно естествено е микрогравитацията да доведе до подобни промени.

Но всъщност, най-удивителният резултат от това изследване на организма на Скот Кели е изключително интересният факт, че теломерите в окончанията на хромозомите в белите кръвни телца на астронавта са увеличили своите размери. Известно е, че теломерите намаляват с възрастта с непрекъснатото делене на клетките. Всъщност точно те са естественият биологичен ограничител на продължителността на биологичния живот на организма.

Незнайно как, Артър Кларк се оказа прав, че безтегловността удължава човешкия живот.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари