Не, Microsoft няма да използва Linux ядрото във Windows

Оригиналът е на Hayden Barnes

17
2786

Изборът няма да бъде между Windows и Linux, а кое да се зареди най-напред: Hyper-V или KVM, а Windows и Ubuntu стековете ще бъдат съвместими.

Наскоро се разгоря дискусия относно това, че Microsoft може в бъдеще да прехвърли своята операционна система Windows към използване на Linux Kernel.

Аз като никой друг зная за Linux проектите на Microsoft, понеже работя в отдела за настолни компютри на Canonical и помагам за излизането на Ubuntu във WSL (Windows Subsystem for Linux) средата. Докато се занимавам с това, най-редовно общувам и работя съвместно с редица специалисти на Microsoft, които се занимават с Linux и с различни проекти с отворен код. Редовно получавам обобщени доклади за продуктите и стратегиите на Microsoft. Но искам да обърна внимание, че тук излагам само своите собствени мисли и не разгласявам каквато и да било секретна информация.

Аз станах нещо като посредник между Microsoft и Linux общностите, и с радост играя тази роля. В тези общности има творчески, добри и обаятелни хора. А най-интересното се случва, когато се размият границите между тези две общности.

Аз съм дълбоко скептичен към идеята, че Microsoft възнамерява в близко или далечно време да прехвърли операционната система Windows към използване на Linux ядрото. Това не може да стане поради продуктови и инженерни причини. Нека да обясня.

Първо, питате ли се, защо тази фантазия непрекъснато се появява в Slashdot и Hacker News? Нека се замислим:

  1. Това е много ефективен кликбайт
  2. Това е отдавнашна фантазия на привържениците на отворения код и Linux
  3. Ролята на Windows се променя, а световният пазар на операционни системи за десктоп и мобилни устройства към днешен ден вече се споделя от Android, iOS, macOS, Chrome OS и Ubuntu
  4. Правдоподобността на тези фантазии расте във връзка с масовото използване на Linux в електронния облак Azure и подсистемата WSL. Прозореца на Овертън започна да се измества.
Конкуренцията между Windows и macOS прави Linux по-добър

Ето кои са според мен причините заради които Windows няма да премине към използване на Linux Kernel:

  • NT ядрото в ОС Windows осигурява такава степен на обратна съвместимост, дългосрочна поддръжка и достъпност на драйверите, към които Linux едва сега започна да се приближава. Да се направи всичко това на същото ниво в Linux, ще струва десетки милиони долари. Microsoft има огромен брой платени клиенти, които използват Windows от десетилетия. ОС Windows не е на загуба, че да се налага да се правят разходи за преход към Linux Kernel, за да може после да се направят икономии, както твърди Реймънд. Към днешен ден редица печеливши бизнеси се базират изключително върху обслужването на съществуващите към днешен ден операционни системи. Дори да се случи нещо невероятно и да се стигне до преход към Linux ядрото, то това би довело до една нежелана монокултура. Конкуренцията между Windows и macOS наистина прави Linux най-добрата операционна система. Но вместо това на мен ми се иска open source иновациите да се разпространяват във всички операционни системи. За да може разработчиците на Windows и Linux да споделят най-доброто от тези две екосистеми.
  • Изобщо не е ясно дали е възможно да се пренесе потребителското пространство на Windows от NT ядрото към Linux ядрото, като при това да се запази съвместимостта, за която плащат корпоративните клиенти с критично важни приложения. В ОС Windows го няма това строго разделяне на пространството на ядрото и потребителското пространство, както е в Linux. В NT ядрото има около 400 документирани системни извиквания плюс приблизително 1700 документирани извиквания на Win32 API. За да се осигури съвсем точната съвместимост за разработчиците и да се създадат необходимите софтуерни инструменти се изисква огромна работа. Това не е просто някаква промяна във Wine. В Linux има едва 313 на брой amd64 системи извиквания и дори и там повторното реализиране на десетките нестандартни начини, които разработчиците използват при Linux ABI, стана твърде остър камък в обувката и една от причините Microsoft да се прехвърли от нивото на транслирането на на системните извиквания във WSL 1 към използване на виртуализирано ядро във WSL 2. Едно е да се осигури свързано с NT ниво на съвместимост за SQL Server на Linux, който е на Microsoft, и съвсем друго – да се гарантира същото за милионите приложения на други разработчици
  • През последните няколко години Microsoft удвои усилията си в разработването на Windows. Корпорацията работи изключително много върху удобството на използване, върху вграждането на нови функции и подобряване производителността на Windows 10. Тези разнообразни инвестиции днес се възвърнаха и започнаха да генерират печалба. Направените усъвършенствания и съвместната работа с почти всички производителни на хардуер и Surface оживиха пазара на персоналните компютри, който в един момент бе на прага да се срине до нивото на айпади и хромбуци. Microsoft упорито работи да направи Windows една отлична платформа за разработване с помощта на проекти като Windows Terminal, PowerToys, WSL и Visual Studio 2019. Програмата Insiders се оказа изключително успешна. Windows поддържа по-голямата част от серията устройства Surface, което сега е ключово направление в дейността на Microsoft. Вътрешните реорганизации от 2018 и 2020 години показва, че в близко бъдеще Surface и Windows ще бъдат неразделно свързани. Windows поддържа Xbox и ние сме свидетели на възраждането на компютърните игри за Windows. Microsoft има идеи и за Windows 10X, следващата операционна система след Windows 10, която ще се развива постепенно в зависимост от бъдещия хардуер, като например Surface Neo.
  • Microsoft не му трябва да преминава към Linux Kernel, за да остена на предната линия на прогреса. След отказа от Windows за мобилни устройства корпорацията разбира промените на пазара и пазарния дял на операционните системи и платформите, включително Android, Ubuntu, iOS, macOS, Alexa, Chrome OS – при това не само за х86, но и за ARM архитектурата. Microsoft доказа, че е способен да се адаптира, да портва своите продукти и услуги към тези платформи, като едновременно с това съхранява конкурентоспособността на Windows. Microsoft предлага иновации за Android в мобилното пространство не само със своите офисни приложения, но и със със Surface Duo. За Ubuntu софтуерният гигант предлага свои софтуерни инструменти, които имат смисъл за Linux работните станции – това са Code, .NET, инструментите Azure, Teams, PowerShell, Sysinternals за Linux, а сега и Edge със своите инструменти за уеб разработчиците. Искате да стартирате Ubuntu на Azure? За да се постигне това Microsoft работи съвместно с Canonical.

Далеч по-важният въпрос съвсем не е относно прехода на Windows към Linux ядрото, а в това, доколко далече ще отиде Windows в своите игри с отворен код. Вече видяхме, че Windows Terminal, PowerToys и други компоненти на Windows или първоначално се разработват в open source вид, или преминават към отворен код. По-логичната и реалистична цел е продължаването на отварянето на кода на другите компоненти на Windows и промяна на процеса на разработване на Windows, дори и извън пределите на програмата Insider, за да може това да донесе ползва и на другите операционни системи.

В края на краищата, Windows вече прие 6-месечните интервали на  Ubuntu през април и октомври с разширена поддръжка на избрани версии. Windows 2004 и Ubuntu 20.04 излизат с изоставане от няколко дни. Това е шега разбира се. Шегувам се.

Но Реймънд е прав в един от своите ключови тезиси. Аз наистина съм на мнение, че ерата на десктоп войните приключва. Ние навлизаме в нова ера, когато вашата бърза и високопроизводителна работна станция ще работи с няколко операционни системи едновременно, като не е задължително всички те да се изпълняват локално.  Изборът няма да бъде между Windows и Linux, а кое ще се зареди най-напред: Hyper-V или KVM, а Windows и Ubuntu стековете ще бъдат добре съвместими един с друг. Microsoft вгражда пачове в Linux Kernel, за да може ядрото перфектно да се стартира в Hyper-V, и едновременно с това настройва Windows, за да може операционната система отлично да работи в KVM.

Най-доброто от Ubuntu ще се появи в ОС Windows, а най-добрите open source части на Windows ще дойдат в Ubuntu благодарение на все по-нарастващото приемане на отворения код от страна на Microsoft.

Но ключовият извод към днешен ден е, че отвореният код победи. И Реймънд може да се гордее с това, че помогна във формулирането на аргументите в полза на разработките с отворен код.

Откъс от документалния филм ‘Revolution OS’

Нито Windows, нито Ubuntu ще се изгубят и ще изчезнат някъде. Те просто ще продължат да се подобряват с помощта на отворения сорс код. При всяка от тях ще си останат някои относителни преимущества. Едва сега започна да нараства съвместната работа и обема на отворения код между различните операционни системи и платформи.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

17 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари