Нивото на въглероден диоксид достигна максимума в историята на човечеството

16
1560

За първи път в историята на човечеството концентрацията на въглероден диоксид достигна 415,26 части на милион (ppm). Информацията бе съобщена от много медии, които цитират изявлението на учените от Националното управление на океанските и атмосферните изследвания на САЩ (NOAA). Данните потвърди и информационният телевизионен канал CNN.

Учените съобщиха, че подобна концентрация на въглероден диоксид в атмосферата е имало в епохата на плиоцена – преди около 3 милиона години. След това нивото на CO2 се е понижило и е останало под 300 ppm, като се задържа на това ниво до настъпването на индустриалната революция.

Главната причина за повишаването на концентрацията на въглеродния диоксид е човешката дейност. Високото съдържание на CO2 във въздуха засилва парниковия ефект и води до повишаване на глобалната температура на планетата.

Данните са предоставени от научната станция, разположена в Мауна Лоа – една от най-масивните планини в света, намираща се в зоната на Хавайските острови. Това е район в централната част на Тихия океан, който е значително отдалечен от промишлените центрове и от полюсите на Земята. Тези измервания доказват тенденцията за увеличаване на глобалното затопляне. Ако количеството въглероден диоксид продължи да се увеличава, температурата на Земята ще продължи да се покачва, ледът на полюсите ще започне да се топи по-бързо, нивото на океана ще се вдигне и обитаемата суша ще намалее.

16
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
9 Коментари
7 Отговори на коментарите
12 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Тахтун
Тахтун

Абе не е ли ВЪГЛЕРОДЕН ДВУОКИС тоя диоксид? Имам чувството, че някой извън страната ни дирижира как да ползваме българския език – журналята като един започнаха да казват „колегата Иванова“, „г-жа Димова е учител“ и т.н. Не могат ли да разберат, че това е богатство на езика, а не недостатък?

Кьорав кон
Кьорав кон

И ние в училище го учихме като „двуокис“, обаче сега явно е модерно да е „диоксид“. Обаче, както и да се нарича – не можем да го дишаме и ако ония, дето правят пари за сметка на чистотата на атмосферата не се вземат в ръце /сащ и китай са най-големите замърсители/ то всички ще измрем един ден като пилци…. или ако е от разтопените ледове – като риби!

www
www

Че кво произвежда империята та да замърсява възДУХА ?

Кьорав кон
Кьорав кон

Какво произвеждат – не е моя работа, но ето ти извадка от гугъл за топ 5 замърсители:

Top 5 most polluting countries

China (30%) The world’s most populated country has an enormous export market, which has seen its industry grow to become a serious danger to the planet. …
United States (15%) The world’s biggest industrial and commercial power. …
India (7%) …
Russia (5%) …
Japan (4%)

БОБ
БОБ

Съществува номенклатура IUPAC. Имената на химичните съединения са стандартизирани навсякъде. В слуая въглероден диоксид е химически вярното наименование. Окис, двуокис и прекис не са коректни наименования.

Калин
Калин

Oби ме

асsasas
асsasas

Въглеродният диоксид го има, защото има сащ!

Шишо
Шишо

и теб!

cybercop
cybercop

А, нещо за броя на населението на Земята и кой ги прави толкова деца ще споменете ли нещичко? Някой лицемер, вероятно ще каже, че тези мили хорица, дето се плодят, като зайци всъщност потребяват много малко, но не е точно така. Тези хора папкат и ползват лекарства. Помощите, които им предоставят и които поддържат борсовите цени на зърното високи са стимула за зверската експлоатация на почвата и свързаната с това химическа промишленост, машиностроене, нефтодобив и преработка и т.н. Има ли човек, има и проблем. Колко милиарда проблема станахме на тази планета ?

djgerro
djgerro

тия каде се опитвт да ни управляват
искат да намалят населението на планетата с глад,болести,изтребление от военни конфликти и много други
„полезни“ неща. но па определени раси и етноси,зада оцелеят се плодят. у България има много живи примери.
генно инжинерство,генетика(евгеника) са също в категория „полезни“ неща,щото друг има интерес да моделира човешкия геном
и нема да е за добро. сигурен съм.

Alien
Alien

Аз мисля че е нормално нивото да е високо… за последните 150 години почнахме да произвеждаме не нормално количество неща против природата. Озоновата дупка всъщност намалява… до колкото съм чел и гледал документални видеота… а земята просто се опитва да се лекува и да ни смогне но ние и даваме много отбой. Според мен е въпрос на време докато не реши да ни затрие и да почне на ново.. ако не се постараем да се грижим за нея по добре… А до колкото преди 3 милиона години колко е било новото на co2.. ми става смешно. Те не могат да… Виж още »

име
име

“Когато и последното дърво бъде отсечено,
когато и последната река бъде пресушена,
когато и последната риба бъде уловена,
едва тогава Човекът ще проумее,
че парите не стават за ядене.”

Petar
Petar

Света е една голяма пирамида за пари… тези на върха целят да имат колкото се може по- голяма основа на пирамидата, за да получават повече. Лошото е, че след определен момент тази структура излиза извън контрол. Дори войните няма да помогнат…. виж някоя „неизвестна“ болест може да реши проблема. А решението е просто, да даваме повече отколкото да взимаме. Пример- има технология за свързване на CO2 от въздуха в скали и заравянето на същите под земята. Колкото и да струва това трябва да се прави, а стойността да се дарява… вместо пари да се събират за катедрали….

США
США

Дебелите американци и техните крави са основните замърсители на човечеството и основните производители на въглероден диоксид.
САЩ и прогнилата ислямистка Западна Европа замърсяват неимповерно повече планетата, отколкото Източна Европа, Китай и Русия взети заедно.

Не случайно онзи боклук Тръмп отказа подписванто на зелените пактове, защото знае, че САЩ ще фалира, ако подпише това. Земята ще е чиста, когато няма САЩ. Дано Путин направи правилният ход и то бързо!

Шишо
Шишо

правилния ход на путин е да те гръмне ли?

babu6ka
babu6ka

Като цяло основен причинител на замърсяването е консуматорското общество. В последните десетилетия никой ли не се замисля че производството и индустрията взеха да се развиват с прекалено големи темпове?!? Например производството на електроника според мен върви постоянно развитие с цел по голямо произдовство. Едно време един телефон го ползвахме по 3-4 години, сега едва ли не те карат да си сменяш телефона през година две защото или тъпите производители спират поддръжката му или правят толкоз тежък софтуера който иска все повече и повече ресурси. Едно време как японците са пробили на пазара именно чрез качество, правят нещо и то работи… Виж още »