fbpx
4.8 C
София

Нидерландската полиция е хакнала месинджъра Exclu и в продължение на месеци е чела кореспонденцията на престъпниците

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Полицията на Нидерландия обяви закриването на криптираната комуникационна платформа Exclu. Интересно е, че преди Exclu да бъде спряна, правоприлагащите органи са хакнали услугата и дълго време са я използвали за наблюдение дейността на престъпниците.

Exclu продаваше шестмесечни абонаменти за своето приложение за немалките 800 евро и даваше възможност на потребителите да обменят криптирани съобщения и медийни файлове (гласови записи, видеоклипове, изображения). Полицията счита, че приложението е имало около 3000 потребители, 750 от които са живеели в Нидерландия.

Тази широкомащабна операция, в която участват също Евроюст, Европол, италианската, шведската, френската и германската полиция, се състоеше от две отделни разследвания, започнали през септември 2020 г. и април 2022 г. В резултат на това в началото на февруари 2023 г. правоприлагащите органи извършиха 79 обиска в Нидерландия, Германия и Белгия, като арестуваха 42 души.

По всичко личи, че двама от задържаните са собственици и управители на Exclu, а останалите 40 души са потребители на услугата, включително оператори на лаборатории за наркотици, от които са иззети големи количества наркотични вещества, огнестрелни оръжия, както и над 4,3 млн. евро в брой и луксозни стоки.

При това нидерландската полиция твърди, че експертите ѝ са успели не само да разбият инфраструктурата на услугата, но и да хакнат Exclu, да идентифицират потребителите ѝ и да четат съобщенията им в продължение на около пет месеца. Властите подчертават, че вече разполагат с всички данни, необходими за продължаване на разследването.

Интересно е, че някои от потребителите на Exclu не са престъпници, а професионалисти, работещи в различни деликатни области, включително адвокати, следователи, нотариуси и дори лекари, за които поверителността в работата им е от решаващо значение. Сега тези хора са посъветвани да се свържат с полицията и да поискат данните им да бъдат премахнати от иззетите сървъри.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини