Николас Агар: „Изкуственият интелект може да си отмъсти в бъдеще“

12
729

Роботите ще бъдат следващата угнетена класа, счита изследващият въпросите на етиката футурист Николас Агар. А когато разумният изкуствен интелект се осъзнае, ще настъпи часът на разплатата.

Отмъщението на роботите е често срещан сюжет в научната фантастика. Но специалистът по етика Николас Агар от университета Виктория, Австралия, се опасява, че този сценарии може да се въплъти в реалния живот.

Той призовава да не се подиграваме на гласовите помощници и да не ги учим да псуват и ругаят.

„Нашето поведение към безчувствения днес ИИ трябва да бъде съобразено с бъдещия осъзнат изкуствен интелект, който може да чувства и страда“ – твърди Агар в своя статия за Conversation.

Ученият счита, че за хората е типична проявата на насилие и угнетяване на безправните и беззащитните. Днес някои крещят и обиждат персонала, други тормозят домашните любимци. Но в бъдеще цялата злоба ще поемат роботите

„Животните не могат да отмъщават. Но разумните машини ще могат“ – твърди Агар.

Футуристът каза още:

„Ако искаме да създаваме машини, които от психологическа гледна точка приличат на хората,трябва да сме готови към това, че те един ден ще станат разумни. И как мислите ще реагират на нашето неразумно днес поведение?“.

Дискусията засяга появилите се напоследък специализирани роботи, върху които хората изливат всички емоции, които нямат място в едно политически коректно общество. Критикуващите тази своеобразна мода психолози са на мнение, че веднъж опитал насилието, човекът трудно може да бъде спрян.

12
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
6 Отговори на коментарите
9 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Нищо и никакъв ИИ
Нищо и никакъв ИИ

Пълни глупости. Никой, повтарям никой не иска да създава самостоятелен и независим Изкуствен Интелект с възможности подобни на човешките . Желанието на учените е да създадат РОБот – обучен на определени трудови умения , притежаваш по-добра от човешката сръчност и с базова интелигентност за изпълнене на основни дейности .Това е .Никакво самостоятелно мислене, никаква самоинициатива, никакви опити за излизане от зададената програма . За да бъде перфектния, работник и да замени все по-ненадеждния, все по-мързелив и все по-оплакващ се човек . Да рекламите говорят друго, че вече сме много, много близо до създаване на самообучаващ се ИИ . ОК. Тогава… Виж още »

Капитализъм
Капитализъм

Прочети за Интернет на нещата и 5G и защо Мъск се срещна с всички губернатори и Обама докато беше президент и какво ги умоляваше. Справка – виж предаването с Jie Rogan. Компютрите не са просто това, което ти стои на бюрото и интернет не е само това, което минава през домашния то рутер. ИИ не е това, което много хора пишат.

В момента инвестиционни банкери ползват ИИ, който им право повече от 10 пъти над това, което един служител. Алгоритъмът се САМОУБОЧАВА.

Палуестиниец
Палуестиниец

Ти за алгоритми, машинно обучение и ИИ чувал ли си ?
Знаеш ли какво представляват ?

Salif
Salif

Не вярвам някога роботите да се почувстват угнетени

пипи
пипи

Спокойно няма да го доживеем, и децата на нашите деца няма.
За други неща се притеснявайте.

Капитализъм
Капитализъм

Напротив, разсъждаваш като гацо-бацо, говорим за тенденция с геометрична прогресия. Плюс това, и ти ли си от онези, които живеят и се интересуват само от себе си? Не те ли интересува какво още остане до следващите поколения? Следващите 20 години ше видиш толкова промени, че много хора няма да го понесат. Говорим за тотално преустройство на принципите на властта – политическа и икономическа. Ако не разбереш принципите на пазара те чакат трудни времена.

хммм...
хммм...

„Николас Агар“. Само на мен ли ми се струва, че тоя селски тарикат, който се опитва да вади пари без да работи, само като дрънка глупости, е спестил едно „р“ във фамилията си? 🙂

Snopes.com
Snopes.com

Странно как такива „тарикати“ са богати, а тиква „умници“ като теб не са. Има ли нещо сбъркано в Бай Ганьо Български или да?

favr
favr

„погрешната оценка на некомпетентните произтича от грешка относно самия себе си, докато погрешната оценка на високо компетентните произтича от грешка относно другите“…. един вид, колкото си по-тъп, толкова по-убеден си че си умен… и вий така, едно кресливо малцинство реве, колко е глупаво мнозинството, без да е способно да осъзнае собствената си простотия… както са написали хората в библията: „И защо гледаш съчицата в окото на брат си, а не забелязваш гредата в своето око?“…

Николас Аграр
Николас Аграр

Нищо странно няма. Средното IQ на населението по света е двуцифрено и намалява с всяка изминала година. Така че нищо чудно някакъв австралийски овцееб да прибира парите на будалите, набутвайки им измишльотините си за страшната революция на роботите.

Smile
Smile

Мисля че, хората доста преувичават. Явно гледат много филми и не могат да разсъждават разумно. Не разбирам каква е логиката в това, че след време роботите ще ни унищожат. Дори и по някакъв незнаен начин те да получат собствено воля и да мислет разумно, това не означава, че ще тръгнат да унищожават човечеството. Какво, кафемашината ми ще ме нападне за това, че години наред съм я карал да прави кафе?! Това е смешно! Това, че сме ги създали с опредена цел, за да олеснят живота ни, не означава, че евентуално в бъдеще те ще са ядосани за това. Айде,ако обичате,… Виж още »

Палуестиниец
Палуестиниец

Тези лектори откачиха. Ясно е че темата за ИИ и роботите е интересна. Обаче постоянно да се говорят такива небивалици, вече е прекалено…
И как ще бъде създаден този самоосъзнаващ се алгоритъм ?
И как ще бъдат вградени тези възможности за чувства ?
И защо изобщо ще бъдат вграждани усещания и чувства ?
И няма да има блокиращ механизъм ?