fbpx
-0.8 C
София

Николас Агар: „Изкуственият интелект може да си отмъсти в бъдеще“

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Роботите ще бъдат следващата угнетена класа, счита изследващият въпросите на етиката футурист Николас Агар. А когато разумният изкуствен интелект се осъзнае, ще настъпи часът на разплатата.

Отмъщението на роботите е често срещан сюжет в научната фантастика. Но специалистът по етика Николас Агар от университета Виктория, Австралия, се опасява, че този сценарии може да се въплъти в реалния живот.

Той призовава да не се подиграваме на гласовите помощници и да не ги учим да псуват и ругаят.

„Нашето поведение към безчувствения днес ИИ трябва да бъде съобразено с бъдещия осъзнат изкуствен интелект, който може да чувства и страда“ – твърди Агар в своя статия за Conversation.

Ученият счита, че за хората е типична проявата на насилие и угнетяване на безправните и беззащитните. Днес някои крещят и обиждат персонала, други тормозят домашните любимци. Но в бъдеще цялата злоба ще поемат роботите

„Животните не могат да отмъщават. Но разумните машини ще могат“ – твърди Агар.

Футуристът каза още:

„Ако искаме да създаваме машини, които от психологическа гледна точка приличат на хората,трябва да сме готови към това, че те един ден ще станат разумни. И как мислите ще реагират на нашето неразумно днес поведение?“.

Дискусията засяга появилите се напоследък специализирани роботи, върху които хората изливат всички емоции, които нямат място в едно политически коректно общество. Критикуващите тази своеобразна мода психолози са на мнение, че веднъж опитал насилието, човекът трудно може да бъде спрян.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

12 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини