Ноам Чомски: MIT носи отговорност за смъртта на Аарон Шварц

0
31
Масачузетският технологичен институт (MIT) носи част от вината за трагичното самоубийство на интернет активиста Аарън Шварц, твърди известният лингвист и философ Ноам Чомски, прекарал академичната си кариера в същия университет. Коментарът на Чомски е направен вчера по повод годишнината от смъртта на Шварц.

Припомняме, че Шварц се самоуби на 12 януари миналата година, след като беше преследван от федералните прокурори в продължение на повече от година заради копирането на приблизително пет милиона академични статии от онлайн базата данни JSTOR. Институтът предупредил властите за дейността на Шварц, след което той беше обвинен в нарушаване на Закона за компютърните измами и злоупотребите (CAFA). Федералните прокурори, ръководени от Кармен Ортиз и Стефан Хеймън, оказали натиск над Шварц да се съгласи на извънсъдебно споразумение, включващо глоба и престой в затвора. Тогава JSTOR се противопостави на прокуратурата, но MIT отказа да заеме същата позиция спрямо обвинителите.

„За мен разследването на Института не бе добре проведено. Приносът на MIT в трагедията е огромен: той не взе никакви мерки, за да се опита до го освободи от обвиненията, или поне да смекчи наказанието, както би трябвало да направи“, казва Чомски. „Част от трагедията е, че имаше много добри възможности за намаляване на присъдата, без да се стига до заплахи от страна на прокуратурата“, продължава той.

Чомски, който преподава лингвистика, е един от най-влиятелните прогресивни интелектуалци на миналия век. Към момента на неговата смърт на 26-годишна възраст Шварц бе сред най-известните интернет лица в света и възнамеряваше да се занимава с политика след брилянтната си кариера като програмист.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари