Нобеловата награда за медицина или физиология се дава за откриването на вируса на Хепатит C

0
306

Считано от днес, 5-ти октомври, започва обявяването на носителите на Нобеловата награда. Първа е Наградата за медицина или физиология, следват физика, химия, литература, световен мир и икономика. Обявяването на победителите ще приключи на 12 октомври тази година. За 2020 година Нобеловата награда за медицина или физиология се дава за откриването на вируса на Хепатит С.

Удостоени са учените Харви Олтър, Майкъл Хоутън и Чарлз Райс. В съобщението за медиите се отбелязва техният общ принос в мащабното научно изследване, което даде възможност за пълното противопоставяне на хепатита и съпътстващите заболявания, както и за масовото производство на ефикасни лекарства. Според членовете на комисията по връчване на Нобеловата награда, за първи път в историята на човечеството се е появила възможност за цялостното и тотално изкореняване на тази вирусна инфекция.

Според данните на СЗО, към днешен ден 71 милиона души живеят с хроничен хепатит С. Тази болест е опасна не само с това, че предизвиква възпаление и нарушава функционалността на черния дроб, но и тя е и главната причина за възникването на рак на черния дроб. През 2016 година 400 000 души са починали от заразяване с Хепатит С, най-вече от цироза и рак на черния дроб. Но ако навреме започне вземането на противовирусните препарати, в 95% от смъртните случаи се предотвратяват. Тяхното откриване стана възможно именно благодарение на тези трима носители на Нобелова награда. Те ще си поделят наградата от 10 милиона шведски крони или около 1 милион американски долара.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари