Нобеловата награда за физика бе връчена за откриването на екзопланетите и за открития в космологията

3
329

Нобеловата награда в областта на физиката бе дадена на Джеймс Пийбълс (James Peebles) за „теоретични открития в областта на космологията„, Мишел Майор (Michel Mayor) и Дидие Кело (Didier Queloz) за „откриването на екзопланети в орбити на подобни на Слънцето звезди„. Според Нобеловия комитет, тези открития позволяват по нов начин да се погледне на мястото на човека във Вселената. Директното предаване в момента се води на сайта на Нобеловия комитет. Повече подробности за заслугите на учените са дадени в сайта на Нобеловия комитет, а ние ще се спрем върху тях по-късно.

За да се компенсират изразходваните за Нобеловите награди парични средства, организаторите на церемонията и администрацията на фондацията на Нобел инвестира паричните средства в ценни книжа. Това е и причината през различните години приходите и разходите на фондацията да са различни и съответно размерът на нобеловата награда е различен. Така например, през 2001 година лауреатите получиха около 12 милиона шведски крони, през 2007 година – около 10 милиона, а през 2012 година – 8 милиона. Тази година, точно както и през миналата, самата Нобелова награда е в размер на 9 милиона крони или приблизително $900 000.

Освен това, лауреатите на Нобеловата награда за физика ще трябва да разделят наградата помежду си, така че размерът на възнаграждението на всеки от тях е твърде далече от заветния милион долари. Нобеловата награда не е най-голямата, но е най-престижната награда по физика.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
2 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
111
111

Награда за теоретични открития…… баси. приложната физика или умря или вече няма нищо съществено, щом за теоретични открития, които няма как да покажат или видят на практика

Калин
Калин

В края на 19ти век приложната физика стига своя предел като кралица на всички дисциплини. Може да докаже, че слънцето не гори на въглища, но не може да каже какво гориво ползва. Да не говорим как ще изследваш космоса с методите на приложната физика. Началото на 20ти век поставя нова кралица сред дициплините – теоритичната физика. Айнщайн, Бор, Хайзенберг – едни от най-известните й представители. Светът е такъв, благодарение на теоритичната физика.
А това, че на практика работи, го доказват самолетите, автомобилите, електрониката, смарт телефоните, интернет.

111
111

Самолетите, автомобилите работят благодарение на практичните опити на едни съвсем други хорица. Електроника(смарт телефоните също са тук, не са отделно), интернет работят щото един чист практик – Тесла е направил една камара неща преди 100 години. И докато на вторите двама лауреати се виждат резултатите и може да се използват за нещо реално, то на човека обясненията за формиране на галактиките е интересно, но не виждам какво ще помогне. Теоритичната физика на Айнщайн например доведе до развитието на атомната енергетика. Виждам повече смисъл в тов да наградят някой, който си играе с графен или тези от Церн.