Нобеловата награда за физика бе връчена за откриването на екзопланетите и за открития в космологията

3
383

Нобеловата награда в областта на физиката бе дадена на Джеймс Пийбълс (James Peebles) за „теоретични открития в областта на космологията„, Мишел Майор (Michel Mayor) и Дидие Кело (Didier Queloz) за „откриването на екзопланети в орбити на подобни на Слънцето звезди„. Според Нобеловия комитет, тези открития позволяват по нов начин да се погледне на мястото на човека във Вселената. Директното предаване в момента се води на сайта на Нобеловия комитет. Повече подробности за заслугите на учените са дадени в сайта на Нобеловия комитет, а ние ще се спрем върху тях по-късно.

За да се компенсират изразходваните за Нобеловите награди парични средства, организаторите на церемонията и администрацията на фондацията на Нобел инвестира паричните средства в ценни книжа. Това е и причината през различните години приходите и разходите на фондацията да са различни и съответно размерът на нобеловата награда е различен. Така например, през 2001 година лауреатите получиха около 12 милиона шведски крони, през 2007 година – около 10 милиона, а през 2012 година – 8 милиона. Тази година, точно както и през миналата, самата Нобелова награда е в размер на 9 милиона крони или приблизително $900 000.

Освен това, лауреатите на Нобеловата награда за физика ще трябва да разделят наградата помежду си, така че размерът на възнаграждението на всеки от тях е твърде далече от заветния милион долари. Нобеловата награда не е най-голямата, но е най-престижната награда по физика.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари