fbpx
3.9 C
София

Нобеловата награда за химия бе връчена за създадения прост начин за създаване на сложни вещества

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Шведската кралска академия на науките обяви носителите на Нобеловата награда за химия. Наградата бе връчена на тримата учени, които поставиха основите и започнаха използването на нова функционална технология, с помощта на която сложните молекули могат да бъдат създавани от опростени елементи, подобно на работата на конструктор със строителни блокчета.

Химиците отдавна имат огромното желание да създават все по-сложни молекули, обяснява решението си Нобеловият комитет. Във фармацевтичните изследвания това често се свързва с изкуственото повторно пресъздаване на някои естествени молекули с лечебни свойства. Има много технологии, които дават възможност за създаването на подобни молекули, но те като правило отнемат много време, сложни са и са скъпи.

Основателят на нова технология – така наречената клик-химия е Бари Шарплес, изследовател от Станфордския университет. Това е втората му Нобелова награда, като за първи път той бе удостоен с това високо и престижно отличие заедно с други учени. Това стана през 2001 година „за изследвания, използвани във фармацевтичната индустрия“. В началото на 2000 година този учен излезе с концепцията за клик-химията, която е форма на проста, надеждна и стабилна химия, при която реакциите са бързи, а нежеланите странични продукти се елиминират.

Схемата на азид-алкиново циклоприсъединяване

Малко по-късно самият Шарплес и датският учен Мортен Мелдал независимо един от друг  откриват как да превърнат теоретичната концепция в реалност. Те разработиха нова технология за циклодобавяне на азид-алкин, катализиран от мед. Тази проста реакция намери широко приложение в практиката. Така например тя много успешно се използва се в разработването на фармацевтични продукти, за ДНК картографиране и създаване на материали с предварително зададени желани свойства.

Третият лауреат е американският изследовател Каролин Бертоци, която модифицира клик-химията, по такъв начин, че може да се използва за работа с биомолекули. Тя е анализирала и разработила реакциите, които протичат в живите организми, за да картографират гликаните – важни, но неуловими биомолекули на повърхността на клетките. Технологията, предложена от учените, дава възможност да се изследват клетките, без да се нарушават естествените процеси, протичащи в тях.

Схемата на кликаните на повърхността на клетките

Бертоци продължи изследванията си върху гликаните, използвайки биоортогонални реакции. Тя успя да открие, че злокачествените тумори произвеждат специални гликани, които пречат на имунната система да идентифицира и унищожава раковите клетки. Благодарение на това откритие е създаден нов вид лекарство, което разгражда вредните гликани. В момента то е в процес на клинични изследвания.

Нобеловата награда по химия също е в размер на 10 милиона шведски крони, което към днешен ден възлиза на малко над 900 хиляди щатски долара. Сумата е разделена поравно между тримата учени.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Ревю на новата Need for Speed: Unbound: спираща дъха надпревара в отворен свят

Великанът на състезателните игри се завръща с поредното си превъплъщение. Обещавайки напълно преработен модел на управление и с разработчика на Burnout Criterion зад волана,...

Подобни новини