Нобеловата награда по медицина бе дадена за изследване адаптацията на клетките към недостига на кислород

1
405

В Стокхолм обявиха имената на първите лауреати на Нобеловата награда за 2019 година. Традиционно „нобеловата седмица“ започва с наградата по физиология и медицина. Директното предаване се излъчваше чрез канала на Нобеловия комитет в YouTube. А в официалния сайт на комитета вече са качени детайлите за научните постижения на учените.

Както и миналата година, и сега носителите на Нобеловата награда за достижения в областта на физиологията и медицината са трима. Това са Уйлям Келин младши, Питър Ратклиф и Грег Семенца, които получиха престижната награда за изследването адаптацията на клетките към недостига на кислород.

В съобщението за медиите се казва, че досега не се е знаело, какво се случва с клетките и как те се адаптират към промените на новото на кислорода, който е около една пета от атмосферата на Земята и е критично необходим за нормалното съществуване на живите организми.

Учените са определили и с най-големи подробности са описали работата на молекулярния механизъм относно регулирането активността на гените в зависимост от промените на нивото кислород в клетките. Нобелистите откриха, че механизмът за възприятие на кислород присъства в практически всички тъкани на организма, а не само в клетките на бъбреците, където се синтезира генът еритропоетин (EPO). Именно той реагира на промените в нивото на кислорода и в частност на хипоксията.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари