Нобеловата награда по физика бе дадена за изследването на черните дупки

2
308

Нобеловата награда за физика бе връчена на Роджър Пенроуз за ‘Откриването и доказването, че образуването на черните дупки е строго следствие от Общата теория на относителността’, както и на Райнхард Генцел и Андреа Гец за ‘Откриването на свръхмасивен компактен обект в центъра на галактиката’. Според Нобеловия комитет, тези открития са изградили нов път в изучаването на компактните и свръхмасивни обекти във Вселената. Всичко бе показано в реално време в YouTube.

Половината от нобеловата награда тази година получава Пенроуз, който изобрети нови оригинални математически методи за изучаване на общата теория на относителността на Алберт Айнщайн. Новият математически метод доказа, че образуването на черните дупки се осъществява именно както следва от общата теория на относителността.

През месец януари 1965 година, десет години след смъртта на Айнщайн, Роджър Пенроуз доказа. че черните дупки наистина могат да се образуват и подробно ги описа. Според неговата научна работа, черните дупки скриват сингулярност, където известните на човечеството физични закони не действат. Този научен труд и до днес се счита за най-важния принос към общата теория на относителността от времето на Айнщайн до наши дни.

Втората половина на Нобеловата награда за физика се поделя между Генцел и Гез, които с помощта на най-големите в света телескопи разработиха метод за наблюдение центъра на Млечния път през огромните облаци от междузвезден газ и прах в нашата Галактика. Те доказаха, че в центъра на Млечния път се намира свръхмасивна черна дупка, която управлява орбитите на звездите.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари