Германецът Райнер Вайс и американците Бари Бариш и Кип Торн, които станаха известни и с работата си по филма „Интерстелар“, получиха Нобеловата награда по физика за откриването на гравитационните вълни.

Експерименталното потвърждение на теорията на Алберт Айнщайн за гравитационните вълни бе обявено през месец февруари 2016 година от учените на лабораторията LIGO. Самото откритие бе направено през месец септември 2015 година, но трябваше да бъдат направени много проверки, елиминиращи възможността за грешка. Учените от LIGO с помощта на лазер измерваха дължината на 4 километрови тунели, които се увеличаваха и намаляваха под влиянието на гравитационните вълни.

Гравитационните вълни станаха една от най-горещо обсъжданите теми на миналата година, когато физиците на LIGO обявиха, че в двете гигантски обсерватории, разположени в Луизиана и Калифорния, са регистрирани гравитационни вълни, които са преки доказателства за съществуването на изкривявания в пространствено-временния континуум, предсказани от Айнщайн преди 100 години, и които според неговата обща теория на относителността се движат със скоростта на светлината.

В средата на 1970-те години Вайс анализира всички възможни източници на фонов шум и проектира гравитационен детектор, лазерният интерферометър на който премахва тези шумове. Гравитационните вълни могат да променят нашите представи за Вселената и да сложат началото на нова епоха на гравитационно-вълновата астрономия.

Вайс получава премия от $1,1 милиона (9 милиона шведски крони), а Торн и Бариш ще си разделят втората половина на Нобеловата награда.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
11 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари