Германецът Райнер Вайс и американците Бари Бариш и Кип Торн, които станаха известни и с работата си по филма „Интерстелар“, получиха Нобеловата награда по физика за откриването на гравитационните вълни.

Експерименталното потвърждение на теорията на Алберт Айнщайн за гравитационните вълни бе обявено през месец февруари 2016 година от учените на лабораторията LIGO. Самото откритие бе направено през месец септември 2015 година, но трябваше да бъдат направени много проверки, елиминиращи възможността за грешка. Учените от LIGO с помощта на лазер измерваха дължината на 4 километрови тунели, които се увеличаваха и намаляваха под влиянието на гравитационните вълни.

Гравитационните вълни станаха една от най-горещо обсъжданите теми на миналата година, когато физиците на LIGO обявиха, че в двете гигантски обсерватории, разположени в Луизиана и Калифорния, са регистрирани гравитационни вълни, които са преки доказателства за съществуването на изкривявания в пространствено-временния континуум, предсказани от Айнщайн преди 100 години, и които според неговата обща теория на относителността се движат със скоростта на светлината.

В средата на 1970-те години Вайс анализира всички възможни източници на фонов шум и проектира гравитационен детектор, лазерният интерферометър на който премахва тези шумове. Гравитационните вълни могат да променят нашите представи за Вселената и да сложат началото на нова епоха на гравитационно-вълновата астрономия.

Вайс получава премия от $1,1 милиона (9 милиона шведски крони), а Торн и Бариш ще си разделят втората половина на Нобеловата награда.

11
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
8 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Не съм робот
Не съм робот

Терминът е грешен и създава объркване. Няма гравитационни вълни, в класическият смисъл на вълна. Гравитационната сила не зависи от времето и няма как да се движи със „скорост“. Зависи само от квадратът на разстоянието. Всеки обект с маса, въздейства на всичко останало във Вселената моментално, като силата отслабва с квадрата на разстоянието. Не съм сигурен дали е грешен преводът, нито съм чувал да има връзка между гравитация и време някъде в общата теория на относителността. Това, което са открили, са гравитационни аномалии, доказващи нееднородната структура на пространство-времето, под влияние на огромни струпвания на маса и зависимостта му от тях. Може… Виж още »

flare
flare

„Гравитационната сила не зависи от времето и няма как да се движи със “скорост”. Зависи само от квадратът на разстоянието. Всеки обект с маса, въздейства на всичко останало във Вселената моментално“
Е точно това ти разбиране е грешно, както доказаха тия тримата горе. Прочети пак.

Не съм робот
Не съм робот

Това е като да доказваш плоската Земя. Математически е невъзможно, физически е невъзможно. Все още се надявам да е грешка в преводът, или грешна интерпретация. Гравитационната сила няма никаква връзка с времето. Гравитационните аномалии около обекти с огромна маса и деформирането на пространство-времето около тях, е теоретично открито отдавна и го има в Общата теория. Това, което са открили сега е просто доказателство (емпирично), на теоретичните изчисления. Може да си го наричат вълни, но не са класически.

flare
flare

Добре де, като се надяваш да е грешка в превода, що не потърсиш за тия тримата на друг език, да се убедиш сам. В крайна сметка те от 2-3 години за пръв път премериха. И изобщо не си прав че това го няма в теорията на относителността. Ето едно много достъпно обяснение:
http://math.ucr.edu/home/baez/physics/Relativity/GR/grav_speed.html

Не съм робот
Не съм робот

Напротив, това го няма в Общата теория, има съвсем друго, както вече написах. А ти прочете ли това, което ми даваш, като уж, лесно смилаемо? Там пише точно това, което се опитвам да обясня. Няма да давам директни цитати. Но се казва много ясно, че гравитацията е поле, което не е „сила“, сама по-себе си. И не може да действа напред и назад във времето, тоест – на предишна, или следваща позиция на обектите, защото това е парадокс и води до дестабилизиране, каквото не наблюдаваме. Виж това, което създава гравитационното поле като сила на взаимодействие м/у всички обекти във Вселената,… Виж още »

111
111

Това им изследване показа, че гравитацията също се движи със скоростта на светлината, а не е мигновена. Ако сега слънцето изчезне, гравитационното му притегляне ще изчезне след 8 минути при нас

Не съм робот
Не съм робот

Как точно го доказаха? Не можеш да спреш слънцето, нито който и да е обект с маса просто ей така, защото най макото пречи – законът за запазване на енергията. Макар, че току-виж някой млад меринджей и него обори. Всички досегашни наблюдения сочат точно обратното. Доказали са това, което го има и в Общата теория – връзка между гравитационното поле и поведението на пораждащите го материални обекти, които притежават скорост. И при гигански маси, тази връзка поражда подобни на вълни явления (всъщност винаги, но само в такива мащаби може да се измери). Но вече се повтарям и явно няма разбиране.

Българче
Българче

Какви 4-км тунели са измервали?! Изобщо тези хора насно ли са, че Земята не е статична, а пулсира (свива се и се разширява дискретно), като в последните сигурно стотици милиони години заедно с това нараства радиусът ѝ, на която пък се дължи т. нар. континентален дрейф – раздалечаване на континентите. В много далечното минало Земята е била с по-МАЛКИ размери от сегашните ѝ.
Гравитационните вълни се дължат на централната звезда – ядрото на земята. Никой никога не е доказал, че струпване на маса, създава гравитационно поле! Няма такъв експеримент.

Русия ще фалира, Путин я докара до нищото
Русия ще фалира, Путин я докара до нищото

Всеки експерт от коментаторите тук защо няма научен труд, защо не са го давали никъде, защо няма издадени книги, защо не е популярен, защо няма екипи в негова подкрепа, защо няма Нобелови награди? Ето това е Българина, знае много, но не е успешен. Според мен коментарите трябва да се забранят. Писна ми да гледам и слушам неуспели хора да дават акъл. Аз съм успял в моята област, но вие къде сте, които се имате за много знаещи, след като сте гледали няколко тъпи клипа. Комунизмът не си е отишъл и едно време бяха така – много знаят, от всичко знаят… Виж още »

Не съм робот
Не съм робот

Я се скрий бе, смешник. Успял си да тролиш. Точно такива като теб са комунизмът – злобни, дребни, непълноценни неудачници. Но с големи амбиции и все се бутат, където не им е мястото само заради привилегиите, та после страда цялата държава от некадърници и меркантили. Яд те е, че не си бил председател на пионерската организация едно време и не си чопнал от баницата, та сега си си намерил отдушник за некадърността си. Откъде знаеш, кой, какъв е тук? Успял бил, мизерникът, та виси само в интернет и лее злоба.

Русия ще фалира, Путин я докара до нищото
Русия ще фалира, Путин я докара до нищото

Питам къде са резултатите? Къде? Къде се отразява това на Българското БВП? Къде са тези умни хора сега? Ще ви кажа – на Запад, основно. Махнаха се, махнаха се от такива, които обиждат, псуват, нападат лично, пушат, пият, не се разиват, лягат в 2 през нощта, защото са пили ракия преди това, сутрин до 12 на обед пият кафета и пушат цигари, изхърлят си боклука пред улицата, пред домовете си, зимата ги интересува основно сланината и ракията. Няма да имаме развитие, изгонихте всички млади и нормални!