Новата версия на браузъра Opera подобрява работата с разделите

7
1100

Много потребители не харесват безпорядъка на безразборно отворените раздели на браузъра. Според проведено изследване на компанията Opera, 66% от потребителите използват един и същ браузър за работа и персонално сърфиране в Глобалната мрежа. Отделно 65% от потребителите биха искали да има някакъв ред в своя браузър. А повече от половината анкетирани са заявили, че разбърканите раздели на техни браузър им влошава настроението.

Същото изследване показа, че 60% от потребителите искат да имат възможност за групиране на разделите според типа на тяхното съдържание.

Излязлата днес нова версия на браузъра Opera решава тези въпроси. „Пространства“ е новата функция на браузъра, която дава възможност за лесно групиране на разделите. С помощта на тази функционалност е възможно създаването на до 5 Пространства, като на всяко от тях може да се присвои име и иконка. По този начин е възможно да се направи Пространство за работа, за свободното време, за софтуер, за хардуер и т.н., като всички те остават в рамките на един и същ програмен прозорец.

Иконките на Пространствата са лесно достъпни в горната част на страничния панел, на който със син цвят се изобразява текущото активно Пространство. За да се отвори препратка в друго Пространство е достатъчно да се кликне с десния бутон на мишката върху линка и да бъде изпратена в желаното Пространство. Възможно е и съвсем лесното преместване на иконките между различните Пространства.

Другият нов момент е визуалният превключвател между отворените раздели. Подобно на Windows, в Opera те се превключват с клавишната комбинация Ctrl+Tab в едната посока и Ctrl+Shift+Tab в другата посока.

И още, новата версия на браузъра предлага полезната функция за намиране на еднакви раздели, които сега се изобразяват с еднакъв цвят на заглавието.

7
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
4 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Стоян
Стоян

„Дpyгият нoв мoмeнт e визyaлният пpeвĸлючвaтeл мeждy oтвopeнитe paздeли. Πoдoбнo нa Wіndоwѕ, в Ореrа тe ce пpeвĸлючвaт c ĸлaвишнaтa ĸoмбинaция Сtrl+Таb в eднaтa пocoĸa и Сtrl+Ѕhіft+Таb в дpyгaтa пocoĸa.“
Ама наистина ли това е ново за Opera?! Не знаех, че изобщо съществува браузер или каквото и да е приложение с раздели, което да не поддържа такова превключване.

нонейм
нонейм

Нова визуализация има там, не че е ново ама това не са го уточнили в статията. Иначе както @djagi е казал повечето новости при браузърите тръгвато именно от Опера.

Петров
Петров

Толкова много сладки приказки, а никъде не се споменава коя е тази нова версия.

Стоян
Стоян

Изглежда, че е Opera R2020.
https://www.opera.com/r2020

djagi
djagi

Ами новата версия, при мен е последната стабилна (67.0.3575.31). Друг е въпроса, че никъде в новината не се съобщава що за чудо са въпросните работни пространства и как се работи с тях. Малко се зачудих и на „раздели“… /добре че са снимките да се ориентирам/. Ползвам на английски, там е „sidebar“ – странична лента. Потърсих си информацията веднага. Това е нещо уникално! За пореден път Opera са най-добрите. Това е много по-добро от организиране на табове и тем подобни, защото не само замества тази функция, но я допълва и има много повече функционалност. От Opera тръгват всички или почти всички… Виж още »

djagi
djagi

А може ли да попитам защо ми е изтрит коментара?

djagi
djagi

Aми нoвaтa вepcия, пpи мeн e пocлeднaтa cтaбилнa (67.0.3575.31). Дpyг e въпpoca, чe никъдe в нoвинaтa нe ce cъoбщaвa щo зa чyдo ca въпpocнитe paбoтни пpocтpaнcтвa и кaк ce paбoти c тяx. Maлкo ce зaчyдиx и нa „paздeли“… /дoбpe чe ca cнимкитe дa ce opиeнтиpaм/. пoлзвaм нa aнглийcки, тaм e „ѕіdеbаr“ – cтpaничнa лeнтa. кoтъpcиx cи инфopмaциятa вeднaгa. Toвa e нeщo yникaлнo! Зa пopeдeн път Ореrа ca нaй-дoбpитe. Toвa e мнoгo пo-дoбpo oт opгaнизиpaнe нa тaбoвe и тeм пoдoбни, зaщoтo нe caмo зaмecтвa тaзи фyнкция, нo я дoпълвa и имa мнoгo пoвeчe фyнкциoнaлнocт. Oт Ореrа тpъгвaт вcички или пoчти вcички… Виж още »