През месец август тази година ще излезе следващият голям ъпгрейд Autopilot 2.0.

Информацията публикува изпълнителният директор на Tesla Motors Илън Мъск. Това ще бъде дългоочакваната версия 9. Тоест, Autopilot 2.0 v9. Предишното подобно голямо обвяване 8.0 излезе през 2016 година.

Главната особеност на новия ъпдейт е, че за първи път се добавят функции за изцяло роботизирано шофиране. Тоест, това наистина е реален автопилот. „Досега Autopilot съвсем логично се фокусираше само върху безопасността“ – съобщи Мъск в своя Twitter акаунт. „От версия 9 започваме да активираме функции за самостоятелно роботизирано шофиране„.

Редица експерти считат, че по юридически причини, едва ли на Tesla ще бъде разрешено да използва тези нови функционалности без човек зад волана. Но е важен фактът, че програмният продукт Autopilot след толкова години наистина ще стане автопилот. Досега това име не съответстваше на действителността.

За първи път в новия софтуер се появява пакетът опции Full Self-Driving Capability, който постепенно ще бъде допълван. Но новия софтуер не е много евтин. Подобреният автопилот (Enhanced Autopilot) за автомобилите под управлението на Autopilot 2.0, се предлага при цена $5000, а пакетът Full Self-Driving Capability струва $3000.

Миналата седмица Илън Мъск обяви, че през следващите два месеца ще излезе допълнение за престрояване за правилно включване и напускане на движението в магистралите и други пътни участъци. Това е важно подобрение на автопилота. Преди включването към основния поток автопилотът намалява скоростта и избира необходимата лента за престрояване. Тази функция добави и автоматичното престрояване на необходимата лента в зависимост от натовареността на магистралата и натоварването на всяка лента.

Миналата година Мъск обяви, че автопилотът ще бъде разделен на пакетите Enhanced Autopilot и Full Self-Driving Capability. Разделянето малко закъсня и всичко ще бъде осъществено сега.

Тази година Tesla започна да въвежда значителни подобрения в Autopilot 2.0. През месец март изцяло бе заменена невронната мрежа на автопилота.

В същото време, националният борд по безопасност на транспорта (NTSB) публикува предварителната версия за катастрофата от 23 март 2018 година, близо до разклонението US Highway 101 (US-101) и State Highway (SH-85). Катастрофираха 2017 Tesla Model X P100D и няколко други автомобила.

В отчета се казва, че водачът е задействал функцията за следване на пътната лента и круиз контрола, който компанията Tesla нарича „автопилот“. Малко преди катастрофата водачът програмирал автомобила да се движи със скорост 120 км/ч и махнал ръцете от волана. Според лог записите на автомобила, той е имал цели 5 секунди и 150 метра, за да реагира. Но не го е направил и е загинал на място.

NTSB констатира вината на водача и още веднъж упрекна Tesla, че позиционира криуз контрола като автопилот. Това стимулира водачите да оказват по-голямо доверие на роботизираното управление на автомобила, отколкото то заслужава.

Абонирай се
Извести ме за
guest
13 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Светослав
Светослав
3 години

Не съм много негативен, но в превод ми звучи като 4/5 пъти повече катастрофи с Теслата.

Станислав
Станислав
Отговор на  Светослав
3 години

Да не виним автомобилите за човешките грешки. Напий се, надрусай се и си организирай малка оргия на задната седалка пък нека колата сама да те закара до изтрезвителното. После съди Тесла, че автомобила не те е закарал на правилното място и си получил морални щети.

AxOx
AxOx
Отговор на  Станислав
3 години

До Станислав – ако фирмата казва, че има автопилот това означава, че ти НЕ караш колата… както при самолетите автопилота е АВТОНОМЕН. Ако колата иска да си поставя ръцете на волана,краката на педала и да гледам пътя – то АЗ карам колата. Тесла заблуди харата и ТЕ НЕ СА ВИНОВНИ (защо другите големи фирми не го рекламират – те не са глупави и имат много повече пари и възможности). Ако фирма произведе кола с проблемни спирачки ТЯ е задължена да веземе обратно всички коли и да ги поправи …това е факт и много пъти са го правили – така и… Виж още »

Иван
Иван
Отговор на  AxOx
3 години

Колега, ако си мислиш, че в самолетите автопилота го оставят да си кара и пилотите лягат да спят-жестоко се лъжеш. Вярно, “автопилота” се включва и грижи за няколко десетки системи и поддържа скорост-посока, ама съвсем спокойно може да го наречеш круз контрол. Това се случва на голяма височина, на “прав участък” 🙂 и без трафик. Да си чувал самолетите сами да излизат и кацат? По същия начин все още не можеш да разчиташ и автопилота на тесла да върши всичко, а и те са си го казали-трябва ръцете ти да са на волана и вниманието ти да е на пътя.… Виж още »

AxOx
AxOx
Отговор на  Иван
3 години

До Иван – Разбирам какво искаш да кажеш.

Произшествия се случват, но тук не говорим за нещо отработено, а за нова система …дали е готова за масово ползване или не.
Веднъж държавите да я разрешат и няма спиране после.
Ако системата не е готова, продължи тестовете и не я рекламирай като готова . като прави Гугъл.

Можеш ли да си представиш колко хора ще умрат ако утре всички коли имат автопилот … все едно кола на Уиндоус.

Палуестиниец
Палуестиниец
3 години

Дали са ползвали алгоритми от играта Carmageddon ? 🙂
Между другото пакетите са скъпи, защото в тях е включен и процент за обезщетения на жертвите…

золтан дани
золтан дани
3 години

готин , влезни в някой сайт за аматьорско порно , влезни в секцията за гейове , и виж колко много клипове има качени от рассия (да не кажа по-голямата част от всичко качено) … xD … па после говори кво има и кво няма в рассийско

Пенчо
Пенчо
Отговор на  золтан дани
3 години

хаха закопа го, интересно е наистина защо гей порното идва от рассия 😀
колкото до Теслата за война с руснаците, е па дано Тесла спечели войната тогаз!

Тесла фен
Тесла фен
Отговор на  Пенчо
3 години

И аз като хората искам хляб на масата, соларен покрив на Тесла над главата, силен лидер и Тесла S в гаража…

112
112
3 години

А защо пишете от компютър измислен в САЩ, я бързо на руската броеницата…

балонът се пука
балонът се пука
3 години

Теслите започнаха да фалират. Официално обявиха, че уволняват 4000 служители, което е близо 10% от персонала им. Явно хитрото еврейче вече изпра повечето пари, които балъците се набутаха да капарират за електрокари. Сега ще ги мотае още малко и накрая ще им съобщи официално, че получават съчетание от три пръста с преобладаващ среден 🙂

Dave
Dave
Отговор на  балонът се пука
3 години

Странно защо ли тогава акциите се вдигат, дали защото когато има съкращение означава бум в приходите хммм

AMERICA FIRST
AMERICA FIRST
Отговор на  балонът се пука
3 години

А кой ти каза, че е еврейче или го чете в руския Бултаймс?