През месец август тази година ще излезе следващият голям ъпгрейд Autopilot 2.0.

Информацията публикува изпълнителният директор на Tesla Motors Илън Мъск. Това ще бъде дългоочакваната версия 9. Тоест, Autopilot 2.0 v9. Предишното подобно голямо обвяване 8.0 излезе през 2016 година.

Главната особеност на новия ъпдейт е, че за първи път се добавят функции за изцяло роботизирано шофиране. Тоест, това наистина е реален автопилот. „Досега Autopilot съвсем логично се фокусираше само върху безопасността“ – съобщи Мъск в своя Twitter акаунт. „От версия 9 започваме да активираме функции за самостоятелно роботизирано шофиране„.

Редица експерти считат, че по юридически причини, едва ли на Tesla ще бъде разрешено да използва тези нови функционалности без човек зад волана. Но е важен фактът, че програмният продукт Autopilot след толкова години наистина ще стане автопилот. Досега това име не съответстваше на действителността.

За първи път в новия софтуер се появява пакетът опции Full Self-Driving Capability, който постепенно ще бъде допълван. Но новия софтуер не е много евтин. Подобреният автопилот (Enhanced Autopilot) за автомобилите под управлението на Autopilot 2.0, се предлага при цена $5000, а пакетът Full Self-Driving Capability струва $3000.

Миналата седмица Илън Мъск обяви, че през следващите два месеца ще излезе допълнение за престрояване за правилно включване и напускане на движението в магистралите и други пътни участъци. Това е важно подобрение на автопилота. Преди включването към основния поток автопилотът намалява скоростта и избира необходимата лента за престрояване. Тази функция добави и автоматичното престрояване на необходимата лента в зависимост от натовареността на магистралата и натоварването на всяка лента.

Миналата година Мъск обяви, че автопилотът ще бъде разделен на пакетите Enhanced Autopilot и Full Self-Driving Capability. Разделянето малко закъсня и всичко ще бъде осъществено сега.

Тази година Tesla започна да въвежда значителни подобрения в Autopilot 2.0. През месец март изцяло бе заменена невронната мрежа на автопилота.

В същото време, националният борд по безопасност на транспорта (NTSB) публикува предварителната версия за катастрофата от 23 март 2018 година, близо до разклонението US Highway 101 (US-101) и State Highway (SH-85). Катастрофираха 2017 Tesla Model X P100D и няколко други автомобила.

В отчета се казва, че водачът е задействал функцията за следване на пътната лента и круиз контрола, който компанията Tesla нарича „автопилот“. Малко преди катастрофата водачът програмирал автомобила да се движи със скорост 120 км/ч и махнал ръцете от волана. Според лог записите на автомобила, той е имал цели 5 секунди и 150 метра, за да реагира. Но не го е направил и е загинал на място.

NTSB констатира вината на водача и още веднъж упрекна Tesla, че позиционира криуз контрола като автопилот. Това стимулира водачите да оказват по-голямо доверие на роботизираното управление на автомобила, отколкото то заслужава.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

13 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари