fbpx
3.5 C
София

Новата криптографска функция BLAKE3 работи 10 пъти по-бързо от SHA-2

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Излезе финалната реализация на алгоритъма BLAKE3, предлагащ криптографска хеш функция, предназначена за използване в операции като проверка целостта на файлове, за удостоверяване на съобщения и формиране на данни за криптографски подписи. BLAKE3 не е предназначена за хеширане на пароли (за паролите се препоръчват бавните хеш функции yescrypt, bcrypt, scrypt или Argon2) и е фокусирана върху максимално бързото изчисляване на хешовете. Новата хеш функция не е чувствителна към размера на данните и е защитена от атаките от типа Подбиране на колизия. Еталонната реализация на BLAKE3 е публикувана под двоен лиценз – CC0 и Apache 2.0.

Ключовата особеност на новата хеш функция е много високата производителност на изчисляване на хеша при запазване на надеждността на нивото на SHA-3. По подразбиране размерът на получавания от BLAKE3 хеш е в размер на 32 байта (256 бита), но може да бъде разширен до произволни значения. В теста за генериране на хешове за файлове с размер 16 KB, BLAKE3 изпреварва SHA3-256 с 15 пъти, SHA-512 – 8 пъти, SHA-1 – 6 пъти и BLAKE2b – с 4 пъти. BLAKE3 има значителна преднина и при обработката на много големи данни – така например, BLAKE3 е 8 пъти по-бърза от SHA-256 при изчисляването на хеш за 1 GB случайни данни.

Повишението на производителността е постигнато благодарение съкращаването броя на итерациите от 10 на 7 и паралелното хеширане на блоковете данни, разделени на части от по 1 KB. Създателите на новия алгоритъм са успели да докажат математически, че 7 итерации са достатъчни за осигуряването на същата надеждност, както при използването на 10 итерации.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини