Предложението за изграждане на нова слънчева централа, която да е най-голямата в Обединеното кралство, получи зелена светлина от властите. Соларният парк Cleve Hill ще е съставен от 880 хиляди соларни панела и ще има пиков капацитет от 350 мегавата, посочват от The Guardian.

Това трябва да е достатъчно за захнраването на 91 хиляди домакинства, според сайта на Cleve Hill

Ще се намира близо до Фавършам, Кент, на около 96 километра от Лондон. Соларният парк ще разполага с фотоволтаични модули, инфраструктура за съхранение на енергия и всичко друго, което нормално съпътства подобна разработка.

Тъй като капацитетът надвишава 50 мегавата, този проект ще се счита като такъв от национално значение. Минава се процедура по кандидатстване, разглеждане на проекта и публични обсъждания.

Разбира се, има и хора, които се противопоставят на идеята

Едно от основните притеснения е, че е възможно да се индустриализира прекалено много провинцията. Все пак не става въпрос за няколко полета, а за сериозна квадратура, според депутатката Helen Whatley. Тя осъзнава, че целта е да се постигне въглероден неутралитет до 2050 година, но това не трябва да става на всяка цена.

От Cleve Hill защитават идеята с редицата ползи от чиста енергия и сериозните приходи на местно ниво. Още повече, ще има ръст от 65% в биоразнообразието. Мястото, на което ще се изгради всичко, е интензивно обработвано за земеделие. Плановете са да има открити пасища и ливадни площи, живи плетове и гори на територията на соларния парк, предават от engadget.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
23 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари