Новата операционна система Fuchsia на Google бе компилирана и изучена

1
79

Преди седмица се появи информация за нова операционна система, която се разработва от Google. За разлика от другите проекти на интернет-гиганта, новата ОС не се базира на Linux. Fuchsia се създава от нулата, като за основа се използват само (L)ittle (K)ernel и Magenta.

 

Предполагаше се, че Fuchsia е предназначена предимно за „интернет на нещата“, но се оказа, че новата ОС е подходяща за инсталиране на пълноценни работни станции. Ситуацията с Fuchsia бе малко прояснена от Гари Симс (Gary Sims), който изтегли сорс-кодовете и компилира Fuchsia.

Симс извърши компилацията с помощта на десктоп компютър, работещ под управлението на 64-битова Ubuntu. Компилацията може да бъде направена и в OS X или на компютър с каквато и да е дистрибуция на Linux.

 

Fuchsia е съставена от две основни части. Това са (L)ittle (K)ernel – мощна и бърза ОС за IoT устройства. Размерът на ядрото на тази ОС е едва 15-20 KB, а сорс-кодовете са публикувани с MIT лиценз. Втората част е Magenta, която се използва в съвременните устройства с по-мощна от IoT конфигурация. Това означава, че Fuchsia е хибридна операционна система, която може да работи както с IoT устройства, така и със съвременни смартфони и персонални компютри.

 

При зареждането на Fuchsia се появява съобщението „welcome to lk/MP“, след което се определя вида на процесора и другия хардуер. Следва зареждането на командния интерпретатор mxsh, който разполага с командите cd, cp, echo, ls, и rm, и може да стартира програмите от папката /boot/bin/.

Fuchsia поддържа програмния език Dart, създаден от Google, за който се счита, че трябва да замени Javascript. Засега Google поддържа Dart в своите собствени проекти, като например Adwords. В ОС Fuchsia е интегрирана собствената система Dart VM, в средата на която свободно може да се програмира на Dart.

 

Забелязва се, че в Fuchsia няма C компилатор, няма Javascript, но има Dart, който вече работи.

 

Много IT-специалисти предполагат, че Google създава Fuchsia, за да има операционна система, създадена от нулата, която не засяга никакви интелектуални права и няма елементи, които да са нечия друга интелектуална собственост. Това е важно, понеже Android е непрекъснато атакуван, че ползва чужди елементи, което е повод за съдебни спорове.

Засега Fuchsia няма графичен интерфейс, но Google обеща съвсем скоро да публикува пълната документация по този проект.

Напълно е възможно да станем свидетели на зараждането на една от най-разпространените в бъдеще операционна система, която по нещо напомня Linux.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари