Новата услуга IBM Talent използва ИИ за преобразяване на работните екипи

4
337
Изкуственият интелект (ИИ) „обещава“ да преобрази, както функциите на отделите по човешки ресурси, така и цялостния облик на работата в бъдеще

С тази мисъл IBM обяви старта на IBM Talent & Transformation – нов бизнес в помощ на компаниите и техните служители да процъфтяват в ерата на изкуствения интелект и автоматизацията. IBM Talent & Transformation предлага интензивно обучение в уменията за боравене с ИИ и същевременно помага на бизнесите да направят необходимите трансформации, за да използват ИИ в полза на служителите си, да елиминират отклоненията при взимането на решения в подбора и да изградят модерни работни екипи.

И макар че ръководителите и служителите са съгласни, че ИИ ще преобрази начина на работа, нови проучвания на IBM показват, че малка част от тях са подготвени да се възползват от този потенциал:

  • През следващите три години 120 милиона работници в десетте най-развити икономики ще трябва да бъдат обучени наново и преквалифицирани в отговор на навлизането на ИИ и интелигентната автоматизация.

 

  • Въпреки че две трети от изпълнителните директори казват, че ИИ би довел значителни ползи за техния бизнес, само 11% от HR ръководителите заявяват, че в техните организации работят с ИИ, и имат уменията да прилагат науката за данните и машинното обучение, за да реализират този потенциал.

 

  • 82% от служителите вярват, че ИИ дава конкурентно предимство, но половината от тях смятат също и че компаниите им не са готови, или че корпоративната им култура би попречила да се приложи.

„Взимането на решения въз основа на обработени данни, създаването на нови продукти и услуги и проникването на нови пазари, изискват нещо повече от революция в уменията“, казва Марк Фостър, старши вице-президент на IBM Global Business Services. „В IBM вярваме, че изграждането на работна сила, която да е конкурентноспособна в епохата на ИИ, зависи толкова от културата и специализираната експертиза, колкото и от технологиите“.

IBM AI Skills Academy  

Това e една нова услуга и обучителна програма, която ще помогне на бизнеса да планира, изгради и приложи стратегически ИИ инициативи на различни нива чрез оценяване на ролите и уменията, натрупване на нови необходими умения и създаване на организационна структура за изпълнението на стратегията за внедряване на изкуствен интелект в компанията – всичко  със съдействие на експертните ресурси на IBM.

Услугата е насочена към техническите и бизнес професионалистите, от мениджърите на първа линия до старшите ръководители в различни сфери като маркетинг, човешки ресурси, право, финанси. Програмата покрива ключови аспекти от работата с ИИ, включително структура на дълбокото и машинното обучение, прилагане на алгоритми, технологии с отворен код и визуализация на данни, така че бизнесите да взимат по-малко решения „на око“ и по интуиция и повече на базата на анализ на данни.

IBM Talent & Transformation помага на компании като Shire да подберат таланти и да управляват настоящите си служители чрез системата IBM Watson Talent Suite. Разработена от специалисти по поведенческа наука, по изкуствен интелекти и специалисти по трудова и организационна психология, системата IBM Watson Talent Suite съчетава анализ с предвиждащите възможности на ИИ чрез различни решения като:

Watson Recruitment

Анализира историята на кадровия подбор в компанията и външни източници на данни, за да определи ключовите фактори за успех за всяка една роля, след което прилага ИИ за подбор на кандидатите с най-подходящи качества, без каквито и да е предубеждения.

Watson Candidate Assistant

Преглежда информацията за предишните позиции и образование на кандидатите за работа и извлича умения, които съпоставя с изискванията за свободните позиции, намирайки най-подходящите комбинации, благодарение на личностни фактори, които може и никога да не се вземат предвид при традиционните системи за проверка на кандидатите.

 Watson Career Coach

Служи като виртуален консултант и анализира уменията на служителите, интересите и развитието им, за да им предложи персонализирани съвети за кариерна посока и възможности.

Watson Talent Frameworks

Определя компетенциите и уменията, необходими за изграждането на успешна стратегия за набиране на таланти с мисъл за бъдещето на компанията чрез съобразяване със спецификите на дейността и нуждите й.

Adverse Impact Analysis (AIA)

Watson AI анализира, идентифицира и адресира несъзнателни отклонения в историята на подбора на организацията по отношение на пол, раса, възраст, образование и предишна работа.    

За да използват предимствата на изкуствения интелект, компаниите трябва да променят също и как работят, къде работят и какви принципи прилагат към работата си.

Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари