Новата RC версия на Линукс ядрото идва с над милион реда код

0
71


Ядрото на Линукс получи сериозно обновление с новата RC (release candidate) версия 4.2, в която са добавени над милион нови редове код. По-голяма част от него е насочена към осигуряването на поддръжка за архитектурата на графичните процесори на AMD, както и към разширена подкрепа за ARM технологиите.

Излязлата през почивните дни предварителна версия на ядрото, бива определена от Линус Торвалдс като едно от най-големите обновления, които Линукс ядрото е получавало някога, като направените в него промени следват тясно тези, които бяха въведени в последната стабилна версия на ядрото – Версия 4.1 – която излезе миналия месец.

Причината за този голям брой редове (от код) е в своята основа една: код, насочен към хедърите на регистровите дескриптори на AMD GPU процесорите“, пише Торвалдс в една от мейлинг листите на Линукс, разяснявайки, че точно 41% от кода са отделени за спомената поддръжка, осем процента са заделени за поддръжката на драйверите на новите графични процесори на AMD.

Отделно от това, една част от кода е посветен на поддръжката на различни други процесорни архитектури, като ARM чиповете, а също така присъстват промени на ниско ниво към x86 архитектури, насочени към реорганизация на изходния код. Очаква се последните промени да не се усетят веднага от крайните потребители на Линукс, тъй като новия код на ядрото е нужно да бъде интегриран в дистрибуциите, поддържани от партньорите на Linux Foundation., като Red Hat и Canonical.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари