Новата Windows 10 Preview дава възможност за преместване на Cortana и носи промени в Linux ядрото

3
1074

Бета тестерите на Windows 10, част от програмата Windows Insider Preview ще получат нова версия за предварителна актуализация, която въвежда нови настройки и обновление на гласовия асистент с изкуствен интелект на Microsoft – Cortana.

Билдът 18975 (20H1) ще дойде в бързия кръг за обновяване (програмата Inisder Preview има slow ring и fast ring, като последния, получава всички актуализации веднага след излизането им, а „бавния кръг“, единствено стабилните и големи надграждания), като ще дава възможност да преместите прозореца с гласовия асистент Cortana, където желаете на работния плот.

Друга промяна, която ще видим в актуализацията е въвеждането на нов базиран на чат интерфейс за работа с Cortana, който позволява по-естествено взаимодействие с дигиталния асистент, вместо обичайното гласово въвеждане. Всъщност, възможност за взаимодействие чрез чат имаше още в първата версия на Windows 10, в която видяхме асистента, но тя далеч не беше съвършена и имаше ограничение от едва няколко съобщения. Чатът ще бъде полезен за хората с акцент или такива, за които английският не е роден език и понякога Cortana не разпознава ясно какво казват.

Преместването на прозореца с Cortana ще бъде изключително лесно – необходимо е потребителя да задържи курсора върху Cortana и след това да привлачи с мишката прозореца на асистента до мястото на работния плот, където желае да се намира.

По същество всички тези обновления са част от преминаването на асистента Cortana от просто инструмент за търсене и извеждане на информация до самостоятелно приложение, и като такова то трябва да има функциите на всички останали приложения за Windows 10, включително и възможност за преместване или преоразмеряване.

За съжаление обаче, не всички бета тестери на Windows 10 ще получат тази обновления. Те ще са налични само за потребителите, които към момента имат инсталирана новата версия на Cortana, а тя е била налична за едва половината от участниците в програмата Windows Insider в САЩ.

Промени в Linux ядрото

В тази нова компилация Microsoft също ще направи някои промени и поправки към подсистемата вградена в Windows, интегрираща Linux ядро, известна още и като WSL. Поправките представляват „фиксиране на редица проблеми с надеждността на localhost“, за това се надяваме, че подсистемата ще работи още по-гладко и надеждно, но все пак не трябва да забравяме, че това са предварителни версии за тестери, така че са възможни проблеми и бъгове.

Освен това възможността за преименуване на виртуалните работни плотове вече ще бъде налична за всички тестери в бързия кръг на обновяване. Така вече вместо названията Desktop 1, 2 и така нататък, можете да използвате собствени имена, за да етикетирате различни виртуални десктопи.

Тази промяна беше въведена отново за половината от бета тестерите преди три седмици, а вече става достъпна за всички участници в програмата Windows Insider.

Заедно с тези промени, Microsoft прави и редица поправки на различни бъгове и грешки, включително и на новата неизвестна на потребителите грешка „0xC0000142“, която виждат при син екран в последната версия на Insider Preview. Все още обаче остават някои известни проблеми, като те са подробно описани в публикация в блога на Microsoft относно обновяването.

Друго съществено нововъведение е опцията за възстановяване на компютъра / преинсталиране на системата от облака, за която стана известно през седмицата. Тя ще дава възможност на потребителите да преинсталират системата или да възстановят неработещи елементи, без да разполагат с локално съхранени инсталационни файлове, а ще могат да изтеглят необходимите данни от облака, посредством интернет.

Microsoft отбелязва, че за инсталирането на всяка нова версия от програмата Windows Insider Preview са необходими свободни поне 5GB дисковото пространство от системния диск.

Microsoft планира да коригира още проблеми и бъгове с новата актуализация 20H1, която ще бъде налична за участниците в програмата от 25-и септември до 2-и октомври тази година.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Kuzmanovv
Kuzmanovv

Като познаваме Microsoft ☺ ще има шоу – очаквай неочакваното 😀.

Fermin
Fermin

Уау, тва с преименуването на работните плотове го имаше в Линукс още преди 10 години, е имат напредък… хах!

Morgan
Morgan

А това с преместването на прозореца windows го може от преди 25-30 години. Явно за кортана това е голямо постижение.