fbpx
5 C
София

Нова ваксина срещу COVID-19 показа уникални резултати при тестовете

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Тестването на новата ваксина върху лабораторни примати показа изключително високо ниво на формиране на неутрализиращи антитела – уникалните 10 пъти по-високо в сравнение с преболедувалите от COVID-19. Освен това, ваксината показа и много добър клетъчен имунитет и способност за защита и от мутиралите версии на SARS-CoV-2. Достатъчно е използването на съвсем малки дози от новата ваксина, а нейното съхраняване не изисква специфични температурни условия. Сега започват клиничните тестове на ваксината.

Новият лекарствен препарат е разработен от учените на Вашингтонския университет в Сиатъл. Проведените дотук експерименти показаха, че тази ваксина осигурява защитата и от мутиралите щамове SARS-CoV-2.

Друг важен резултат е, че се образува клетъчен отговор на SARS-CoV-2, което е от решаващо значение за формирането на имунна памет и за стабилността на ваксината.

Ваксината е съставена от белтъчни наночастици, които съдържат по около 60 копия на свързващия домен на характерния приличащ на шип протеин на новия коронавирус. Молекулярната структура на ваксината имитира структурата на коронавируса, с което се обяснява нейната способност да предизвиква толкова силен имунен отговор.

Към днешен ден учените от целия свят разработват стотици ваксини, като някои от тях трябва да се приемат в големи дози, други изискват сложно производство, а трети – задължително трябва да се съхраняват при ниски температури. Новата експериментална ваксина срещу новия коронавирус решава и трите проблема наведнъж.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

13 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини