Нова галактическа карта отбелязва позицията на 1.8 милиарда обекти

0
304

Миналият четвъртък, голямо количество информация е изпратено към астрономите от ESA Gaia космическата обсерватория на Европейската космическа агенция. Тази информация представлява много детайлна карта на Млечния път, която е описана като най-добрата от този вид до момента, предават от SlashGear.

На новата карта има информация за позициите, разстоянието и движението на 1.8 милиарда космически обекти

Астрономите обясняват, че новата карта ще помогне на учените да разберат по-добре нашето място във Вселената. Изследователят Джорджия Бусо от обсерваторията Лайден в Нидерландия обясни, че този масив от данни ще предизвика „революция“ в много области на астрофизиката.

Информацията засяга много областни, като това включва изучаването на галактическата динамика , например звездната еволюция, и изследването на близките обекти – като астероидите в Слънчевата система.

Обсерваторията Гая е пусната през 2013 година със специфичната задача да направи екстремно детайлна карта на галактиката.  Космическият кораб струва $1 милиарда.  Движи се в орбита около точката Лагранж-2, която е на около 1 милион мили от Земята. Там гравитацията от Земята и Слънцето се балансират и обсерваторията има безпрепятствен изглед към Вселената.

Гая може да наблюдава невероятно количество звезди едновременно

Може да измери 100 хиляди звезди за една минута или до 850 милиона обекта всеки ден. Може да сканира цялото небе, веднъж на всеки два месеца.

Според изследователят Николас Уолтън, астроном от Университета на Кеймбридж, новата информация ни дава да надникнем в начина, по който Млечният път живее.

4.5 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари