Испанският стартъп Earthdas заяви, че е разработил нов тип акумулаторни батерии, които се зареждат 12 пъти по-бързо от сега съществуващите литиевойонни. Вече се подготвя първата партида.

Основателят на компанията Earthdas е започнал всичко с идеята да създаде много добри електрически велосипеди. Рафа Терадас е искал да произвежда и продава електрически велосипеди, но се сблъскал с неефективността на на сегашните баттерии. Търсенето на решение на този проблем го довело в местния институт за изследване в областта на съхранение на енергията.

Терадас се присъединил към проекта за използването на графен в акумулаторните батерии. Заедно те постигнали сериозен успех и той вече ги продава чрез своята компания Earthdas.

Увеличаването скоростта на зареждане е постигнато чрез използването на пластичен електролит, базиран на графен. Тестовете показват, че новите батерии се зареждат 12 пъти по-бързо от стандартните литиевойонни акумулаторни батерии.

За разлика от многобройните лабораторни експерименти, Earthdas предлага на всички за тестове и измерване на прототипа на новата батерия. В момента се подготвя първата партида от 3000 батерии. Те ще бъдат изпратени директно на различните производители на електрически велосипеди и електромобили.

8
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
4 Отговори на коментарите
6 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
7 Автори на коментарите
лудлудПенчоШишоMishoТахтун Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
бабаму
бабаму

или фейк или лъжат за да съберат парите на баламурниците…
Даже на сайта им пише до 1350 пъти по-бързо

Шишо
Шишо

И аз им не вярвам, ама не е 1350 по-бързо а толкова проценти сиреч 12.5 по-бързо. но клоня към фейк. да я видя тая батерия тогава

Палустиниец
Палустиниец

Фейк

Тахтун
Тахтун

Доста сложно и скъпо ще да е зарядното – досега батериите се зареждаха с около 2А ток (по-малките по габарити), тези ще трябва да го правят с 20А, което си е донякъде предизвикателство заради дебелите проводници.Пък за автомобилите – още по-сложно: 80 кВтч батерия за да се зареди за 1 час ще й трябва станция със 100кВт мощност! Колкото трафопоста на голям блок.

лудлуд
лудлуд

При 2А но със напрежение от 5V това ти е 10W/h изходна мощност Естествено има загуби и но волтажът на батерите е 3,7 волта стандартно което е 7,4W/h за 2000 mAh батерия на теория едно 2А зарядно трябва да зареди 2А батерия за 1 час дори и по бързо, но от съображения за сигурност става за двойно повече време сегашните телефони. за 12,5 увеличение надали, но за 10х увеличение е доста възможно на терия USB tupe C стандарта е достатъчен за 100W с напрежение 20V и ток от 5А. В реални условия надали ще е над 90% от теоретичните 100W,… Виж още »

Misho
Misho

От година насам чета как всеки измисля все по дълготрайна, ефектовна, евтина и бързозареждаща се бетерия. До сега не съм видял една на пазара да излезне и да се вкара в масово производство.
Спамери!

Шишо
Шишо

не е баш така. ето от 2013-14 насам батериите имат голям ръст в плътност трайност и зареждане – нагоре и цена надолу. но наистина революции няма де.

Пенчо
Пенчо

Има развитие при стандартните литиево йонни. А при тия революционните от всеки ден новини нищо няма още. Всичко се оказа лъжа.