Нова епидемия в Китай – свинският грип мутира до агресивния щам G4 EA H1N1

0
2084

Китайските учени отново бият тревога: свинският грип H1N1 и два щама на птичия грип имат потомък, заразяващ животните и който може да се предава от свинете към човека. Предполага се, че 4,4% от населението на Китай е вече заразено. Новият вирус е характерен по-тежки симптоми в сравнение с обикновения грип и имунитета към сезонния грип не защитава организма от него. Китайският център за контрол и профилактика на заболяванията (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) предупреждава, че ако веднага не се вземат спешни мерки, има голям риск да се сблъскаме с нова пандемия.

Новата разновидност на свинския грип, открита в Китай, получи името G4 EA H1N1. Тя произхожда от щама H1N1, който предизвика пандемията от 2009 година, както и от два щама на птичия грип и „притежава всички признаци на висока адаптивност за заразяване на хората“ – твърдят китайските учени.

За периода от 2011 до 2018 година изследователите са взели 30 000 проби от свинете в скотобойните на десет китайски провинции и от голям брой ветеринарни лечебници. Това им е дало възможност да изолират 179 щама на вируса на свинския грип. Повечето от тях са от новия свински грип, който преобладава сред тези животни още от 2016 година.

Редица експерименти, включително и с порове, които при заболяване от грип се проявяват същите симптоми като при хората, показа че вирусът G4 е изключително заразен, размножава се в клетките на човека и при поровете предизвиква много по-тежки симптоми в сравнение с всички други вируси на грипа. Учените подчертаха, че имунитетът към сезонния грип не защитава от G4. Той се размножава в дихателните пътища и се разпространява чрез частиците попаднали във въздуха.

Guardian предупреждава, че новият вирус вече се предава на хората. Според кръвните проби за наличие на съответните антитела се оказа, че всеки десети работник, контактувал с тези животни, е заразен с G4 EA H1N1. Съставеният по тези тестове математически модел показва, че към днешен ден са заразени минимум 4,4% от населението на Китай.

Друга особеност на G4 EA H1N1 е, че учените засега не забелязват прехвърляне на вируса от човек на човек в лабораторни условия, а това се счита за лош признак.

„Много се безпокоим от това, че зарязването с вируса G4 може да повиши адаптацията на този вирус към човека и да създаде риск от възникване на пандемия сред хората“ – съобщават учените и призовават за въвеждането на спешни мерки за внимателно наблюдение на работниците от този сектор.

Джеймс Ууд, ръководител на катедрата по ветеринарна медицина в Кеймбридж каза:

„Тази научна работа съвсем навреме ни напомня, че ние сме постоянно изложени на риск от заразяване с патогени от най-различни отглеждани от хората животни“.