За новопоявила се рансъмуер заплаха предава ZDNet, позовавайки се на Bleeping Computer. Става дума не за криптовирус обаче, а за зловредна програма, която иска от жертвата си откуп за връщане на данните обратно или информацията ще бъде изтрита от системата. Вместо обаче да криптира информацията, GermanWiper, каквото име получава програмата впоследствие, презаписва съдържанието на диска с нули, а пострадалия не получава в замяна нищо и да плати искания откуп. Ако има нещо успокояващо в случая е, че заплахата се разпространява засега единствено в немскоговорящи страни.

Първите доклади за GermanWiper се появяват в края на миналия месец, а инфекциите бързо придобиват масов характер, като по данни на създателя на ID-Ransomware, услуга позволяваща идентифицирането на рансъмуер заплахи, вирусът е една от петте най-активни подобни програми.

Векторът на разпространение на GermanWiper е чрез спам писма, които твърдят, че идват от кандидати за работа с приложен файл, който се предполага, че е CV. Приложеният е във формат LNK и стартирането му води до изпълнение на заплахата, която презаписва с нули съдържанието на различни по тип файлове, прикачайки им като разширение произволна комбинация от букви и цифри във вид на 08kJA, .AVco3, .OQn1B, .rjzR8 и др. След като завърши процеса, пред жертвата се представя бележка за откуп, в която се твърди, че ако до седмица не бъде платена посочената сума, данните ще бъдат заличени.

11
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
9 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
windows е боклук
windows е боклук

Това е проблем за windows потребителите, при linux няма как да стане тоя номер 😀

Иван
Иван

Тъпичък си.

Zoomlens
Zoomlens

Няма как, ама има. Доминик се е погрижил максимално – обявил уязвимост в КДЕ без да я докладва и без никакъв срок. Та, дефакто на Линукс с КДЕ могат не само да ти изтрият всиячко, а да ти направят всичко и то само с един архив или фаил.
zdnet.com/article/unpatched-kde-vulnerability-disclosed-on-twitter/

zmei
zmei

Май не си прочел статията, която посочваш и не разбираш за какво всъщност идва реч.

Отделен въпрос е, че проблемите се решават с ъпдейт на следващия ден и то БЕЗПЛАТНО! от общност, която развива този продукт и не печели от краен потребител.

Не мога да разбера, защо е този хейт. Ползвайте си бозичките и не се вайкайте за нас заблудените linux потребители!

Лек ден!

Zoomlens
Zoomlens

О, аз съм Линукс КДЕ потребител. В статията става дума за уязвимост, която не е пачната и докладвана. Показвам, че не само Windows потребителите са уязвими и че точно десктоп дистрибуциите са многократно по-уязвими от кой да е сървър. Та, от Линукс до Линукс има огромна разлика. Сумати мултиплатформени уязвимости бяха разкрити наред с хардуерните. Да, пачват ги бързо, но да вярваме, че са свършили и ги има вече само в Уиндоус.. Няма спор, че десктоп дистротата чисто и просто са по-малко апетитна хапка за злосторници, защото са слабо разпространени, а не че са „сигурни“ колкото сървърите. То не са… Виж още »

Iphone XS
Iphone XS

Как да има, като го ползват 5-6 човека и то все бедняци и клошари с кошници от първото априлско въстание с 64 байта рам. Какво има да крадеш от клошар? Кашонътна който спи ли?

Zoomlens
Zoomlens

Е, не само роднините ти ползват Линукс, спокойно

Ангел
Ангел

Какво точно имаш под предвид бедняци и клошари. Супер плоско и просташко се изказваш. Не се имай за толкова „богат“, защото си просто една дребна мишка с посредствено мислене. Жалка и дребна душица си, а и най-вероятно и разглезен хлапак.

Ангел
Ангел

Не разбирам какво искаш да кажеш с този коментар, освен че звучи много глупаво изказването ти :@
отнася се към Iphone XS моя коментар. Просто не го разбирам този човек

Дебилиън
Дебилиън

Хах. Мама и тати ти купили Ай Шит и вече си голямата работа. И аз имам пари за ифон но няма да дам пари за джобна чекия при положение че на тия пари взимам доста приличн лаптоп.

Щефо
Щефо

Калдата отново казвате половината истина.
Защо премълчавате че засеганти са само *никс системи?