Нова Зеландия нареди на ФБР да върне на Ким Дотком 150 терабайта с данни

0
22

Новозеландски съд издаде нареждане на ФБР да копира 150 терабайта с данни и да ги предостави на Ким Дотком, който се търси от САЩ по обвинения в пиратство, пране на пари и други престъпления. Става въпрос за информация, която е била конфискувана от имението на Дотком при зрелищната акция срещу него, съобщи Gizmodo.

От ФБР са опитали да протестират решението с мотива, че ще им отнеме два месеца и половина, за да изпълнят нареждането, но новозеландският съдия е бил непреклонен. Бившият шеф на ликвидирания хостинг за файлове Megaupload поиска да получи копие от данните, за да може да изгради адекватно своята защита срещу молбата за екстрадиране от Нова Зеландия в САЩ.

Сред въпросните 150 терабайта с данни има около 10 милиона имейл съобщения и подробни финансови отчети. От тази информация зависи дали Ким Дотком ще бъде екстрадиран или не.

ФБР са допуснали голямо нарушение по случая като веднага след акцията са копирали данните и са ги изпратили в САЩ без да имат право на това.

Без значение дали Ким Дотком е виновен или невинен, той няма как да се защити, ако няма достъп до доказателствата, които ще се използват срещу него. В случай че само една от страните има достъп до тях, съдебният процес би бил несправедлив.

Възможно е новото нареждане на новозеландския съд да забави значително евентуалното екстрадиране на Дотком.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари