Нова Зеландия обвини Apple в неплащане на $356 милиона за последните 10 години

0
386

Високите данъци карат големите компании и корпорации да прехвърлят парите си в други държави или в зони без данъци. През 2014 година Европейският съюз започна разследване срещу Apple, както и срещу Starbucks, Google, Amazon и Microsoft. След две години Еврокомисията поиска от Apple да заплати на Ирландия $13 милиарда евро неплатени данъци.

Подобна схема очевидно е използвана и в Нова Зеландия, която твърди, че за 10 години работа в тази държава, Apple при доход от $4,2 милиарда не е платила нито цент данъци.

Експертите се изказаха, че Apple предлага на пазара настина иновативни продукти, но използваните от корпорацията схеми за избягване плащането на данъци са още по-новаторски. Данъчните служби откриха, че един единствен път са платени данъци в размер на $37 милиона, само че на Австралия, а не на Нова Зеландия.

Не е ясно, по какъв точно начин Apple не си е плащала данъците“ – заяви един от основателите на партията на зелените Джеймс Шоу. „Аз харесвам продуктите на Apple, понеже те са наистина иновативни. Но юристите на Apple са по-иновативни от дизайнерите на тази компания„.

По време на разследването се разбра, че Apple е платила на Австралия данък в размер на $37 милиона. При същите условия и същата схема, Apple трябва да заплати на Нова Зеландия около $350 милиона данъци, натрупани през последните 10 години.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари