Нова измама във Facebook иска от вас достъп до банковата ви сметка

0
38


За нов вид измама в социалната мрежа Facebook алармираха от Malwarebytes. Този път мошениците не се задоволяват с данните, с които се вписвате в страницата, но и се опитват да разберат номера на банковата ви карта. Макар и да не звучи особено удачно, то вероятно е добре потребителите на мрежата да бъдат уведомени за този вид измама, тъй като към настоящия момент е активна. От социалната мрежа са свалили няколко страници, свързани с нея, но вероятно има поне дузина други.

Въпросните съобщения и страница са стилизирани в дизайна на страницата на социалната мрежа, макар че човек може да види, че бива отвеждан към страница извън Facebook.

„Страницата ви беше докладвана, заради разпространени от нея обиди. Това е нарушение на споразумението ви с нас и може да доведе до деактивирането на профила ви. Моля потвърдете имейл акаунта си, за да се уверим, че това е вашата страница и ни помогнете да осигурим по-голяма защита и комфорт за вас и за другите”, се чете във фалшивото съобщение. След като жертвата въведе данните си, тя бива пренасочена към друга страница, на която трябва да промени паролата си и да го потвърди, а след това и към страница, на която е нужно да си впишете данните за банковата си сметка. Даже и тук, жертвата вече да се е усетила, че има нещо нередно, то профилът ѝ вече е заключен за нея. Самата измама има вариации, но общо взето съобщенията изглеждат сходни.

Не забравяйте да проявявате бдителност и благоразумие при посещението си във Facebook и не давайте паролата си за социалната мрежа на никой, не се подвеждайте да играете за спечелването на съмнителни лотарии и подобни и ограничавайте своите действия до нормалното и препоръчително поведение. Ако забележите измама по страниците на Facebook или необичайно поведение на потребител на мрежата не ги подминавайте с лека ръка, а ги докладвайте на администрацията на сайта, за да спасите неблагоразумни потребители на мрежата.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари