Нова информация за поддръжката на Linux в ОС Windows 10

3
63

Дъстин Къркланд (Dustin Kirkland), който е част от екипа на Canonical по определяне стратегиите на развитие и разработване на нови продукти, даде нова информация за проекта, който се разработва заедно с Microsoft и дава възможност на потребителите с Windows 10 възможност да работят в средата на Ubuntu Linux.

 

Linux-приложенията работят без използване на контейнери, виртуализация и дори без използване на Linux-ядрото. Стартирането на стандартни изпълними Linux-файлове е реализирането чрез специален програмен слой, който в реално време преобразува системните извиквания на Linux в системни извиквания за Windows.

 

Реализиран е обратния аналог на Wine, който в ОС Windows се нарича Windows Subsystem for Linux (WSL) и дава възможност за изпълнение на Linux-програми без особено забавяне.

 

За по-лесно инсталиране, за потребителите с ОС Windows е подготвена специална компилация на Ubuntu, съдържаща базовата система и някои основни приложения. Софтуерният пакет скоро ще се появи в каталога на Windows Store. След неговото инсталиране в ОС Windows 10 ще може да се стартира командния интерпретатор bash и да се работи със стандартния команден ред на Linux.

 

Потребителите могат да използват apt, ssh, rsync, find, grep, awk, sed, sort, xargs, md5sum, gpg, curl, wget, apache, mysql, redis, python, perl, ruby, php, gcc, tar, vim, emacs, diff, patch и други. Засега нищо не се казва за стартиране на графични приложения.

Кодът на този софтуерен слой за реализиране на Linux-обкръжение е закрит.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Agentpat™
Agentpat™

Джама + Пингвина = вечна любов

Azhen
Azhen

Отвънка виждаш джам , а зад джама наднича пингвин. Ей това е картинката.

vmonev
vmonev

Който е станал обект на любовта на микромеките, отпиши го. Какво стана с Нокиа? Оглозгаха каквото можаха и изхвърлиха хората на улицата. Да е само нокията …