Нова клавиатурна подредба за устройства със сензорен екран

0
26

Германските специалисти от Института по информатика Макс Планк разработиха виртуалната клавиатура KALQ за устройства със сензорен екран – смартфони и таблети.

Специалистите обясняват, че стандартната QWERTY подредба не е подходяща за въвеждане на текст чрез палците върху екрана. Ето защо скоростта на въвеждане на текст по този начин не превишава 20 символа в минута.

Учените са решили да създадат алтернативна подредба, чрез която да се повиши скоростта на въвеждане и едновременно с това да се намали напрежението в ръцете. Моделът за движението на палците върху екрана е бил въведен в компютър и обработван чрез специални алгоритми за минимизиране движението на палците и оптимално разположение на буквите за най-ефективно въвеждане на текст.

По този начин се появила клавиатурната подредба KALQ, при която гласните букви са разположени под палеца на дясната ръка, а лявата борави с по-голям брой символи.

Тестовете са показали, че след кратка тренировка, KALQ повишава скоростта на въвеждане с 34%, в сравнение с QWERTY подредбата, а чрез използваните средства за вероятностна корекция на грешките, скоростта на въвеждане нараства до 37 думи в минута.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари