Нова концепция за термоядрен реактор

3
194

Учените от Университета във Вашингтон представиха прототип на термоядрен реактор, окончателният вариант на който ще бъде с относително малки размери. Новата концепция, предложена от специалистите позволява създаването на термоядрени ректори с цена, по-малка от цената на електроцентрала, работеща с въглища или природен газ.

Екипът публикува конструкцията и икономическите разчети на този реактор през пролетта на тази година, а прототипът трябва да бъде показан още в края на този месец и е възможно да станем свидетели на първия работещ реактор от този вид, който е икономически изгоден.

Новият реактор се нарича „диномак“ (на някои места „сферомак„) и неговата конструкция използва вече известни, но усъвършенствани технологии: в закрито пространство се създава мощно магнитно поле, което удържа плазмата достатъчно дълго, за да започне синтез. Използва се протичане на електрически ток в участъци от плазмата, голяма част от енергията на която се използва за създаването на мощното магнитно поле. Този принцип позволява създаването на термоядрен реактор с размери, сравними с неголяма електрическа централа. Топлината, получена от реактора, задвижва турбини, които генерират електрически ток.

При пресмятането на икономическите параметри са взети под внимание всички разходи – построяване, изграждане на инфраструктурата, генерираната енергия, цената на горивото, съотношението на изразходваните финансови средства спрямо средствата, които ще се получат от генератора (EROEI) и други. Разчетите показват, че построяването на термоядрен реактор с мощност 1 гигават ще струва $2,7 милиарда, а построяването на електроцентрала, работеща с въглища струва $2,8 милиарда. Дали всичко това ще остане само на хартия предстои да разберем съвсем скоро.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
pedro
pedro

Че кво му е на Белене за 40 милиарда?

stoyanps
stoyanps

Хайде, без преувеличения!
В най-лошия случай цената на Белене трябваше да е 12 милиарда долара и то за 2 реактора от по 1 гигават като това включваше и цялата инфраструктура на централата, а не само реакторите.

pedro
pedro

Белене щеше да излезе около 40 милиарда ЛЕВА, ако беше започнат да се строи. 6 млрд са реакторите, но се плащат със заем, който с лихвите щеше да излезе 12. Обаче! Това е само за производство и монтаж, всичко останало (консултации, проектиране, инфраструктура, транспорт, лицензи, ядрено гориво и т.н.) още няколко милиарда, които най-вероятно пак ще са заем (лично от НЕК) и така с лихвите получаваме 20 млрд. лв. Има обаче един много мръсен и подъл трик, че всичко това е оценено при курс 24 рубли за долар, сега курса е над 40. В момента в който щеше да стане… Виж още »