Нова концепция за термоядрен реактор

3
243

Учените от Университета във Вашингтон представиха прототип на термоядрен реактор, окончателният вариант на който ще бъде с относително малки размери. Новата концепция, предложена от специалистите позволява създаването на термоядрени ректори с цена, по-малка от цената на електроцентрала, работеща с въглища или природен газ.

Екипът публикува конструкцията и икономическите разчети на този реактор през пролетта на тази година, а прототипът трябва да бъде показан още в края на този месец и е възможно да станем свидетели на първия работещ реактор от този вид, който е икономически изгоден.

Новият реактор се нарича „диномак“ (на някои места „сферомак„) и неговата конструкция използва вече известни, но усъвършенствани технологии: в закрито пространство се създава мощно магнитно поле, което удържа плазмата достатъчно дълго, за да започне синтез. Използва се протичане на електрически ток в участъци от плазмата, голяма част от енергията на която се използва за създаването на мощното магнитно поле. Този принцип позволява създаването на термоядрен реактор с размери, сравними с неголяма електрическа централа. Топлината, получена от реактора, задвижва турбини, които генерират електрически ток.

При пресмятането на икономическите параметри са взети под внимание всички разходи – построяване, изграждане на инфраструктурата, генерираната енергия, цената на горивото, съотношението на изразходваните финансови средства спрямо средствата, които ще се получат от генератора (EROEI) и други. Разчетите показват, че построяването на термоядрен реактор с мощност 1 гигават ще струва $2,7 милиарда, а построяването на електроцентрала, работеща с въглища струва $2,8 милиарда. Дали всичко това ще остане само на хартия предстои да разберем съвсем скоро.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари