Нова мащабна кибератака отново поразява страни по света

6
1786
  • Нова кибератака от големи мащаби удари днес различни страни по цял свят. Най-засегнати изглеждат Украйна и Русия, където атакувани са поредица от банки, енергийни компании и държавни служби.

В Русия атаката порази нефтения гигант „Роснефт“, както и металопроизводителя „Евраз“. В Украйна засегнати са летището Бориспил, банковата система, държавна енергийна компания, сайта на украинското правителство и дори глобалната логистична корпорация A.P. Moller-Maersk.

В социалните мрежи също има все повече сигнали от хора, които са станали жертва на Petya. Вирусът е от вида рансъмуер като WannaCry, който атакува стотици хиляди компютри през май. Той криптира и файловете на твърдия диск, която информира системата къде са файловете и каква е структурата на диска. Засега не е ясно дали Petya е виновен за случващото се в Украйна и Русия.

Атаката засегна и компании във Великобритания, където голямата рекламна агенция WPP бе сред първите, които се оплакаха, че ИТ системите ѝ са извадени от строя.

Руската компания за киберсигурност Group IB твърди, че хакерите отново ползват код, разработен и откраднат от Агенцията за национална сигурност.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари