fbpx
0.8 C
София

Нова невронна мрежа по лицето определя престъпните наклонности на човека

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Американски учени съобщиха, че са успели да създадат система за разпознаване на лицето, която прогнозира престъпните наклонности на хората само по една тяхна снимка. Веднага се надигна страхотна вълна от критика и авторите на проекта не пожелаха да споделят повече информация. Но е ясно, че ако наистина е създаден подобен софтуер, то той е бъде силно желан не само от полицията, но и от всички компании, които могат да си позволят да го купят.

В премахнатия вече от уеб пространството сайт на университета на Харисбърг се казваше, че създадената от професор Натаниел Ъшби и неговите колеги технология може да предскаже, дали даден човек може да стане престъпник. Само 24 часа след публикацията научното изследване бе посрещнато от порой негативни отзиви от страна на учените от целя свят, от аналитиците и защитниците на човешките права, които обвиниха авторите в безотговорност.

Представител на университета заяви пред Business Insider, че ще бъдат направени промени в научната статия, за да се разсеят възникналите съмнения. Авторите на тази научна работа засега не коментират ситуацията.

Сега е трудно да се разбере, какво точно са създали тези учени, но интересното е, че цялата статия трябва да излезе в сборника на академичното издателство Springer Nature. Засега е известно само, че това е невронна мрежа с дълбоко машинно обучение, която може да прогнозира престъпните наклонности за даден човек само по неговите снимки.

В изтрития сайт изследователите са твърдели, че технология може да разпознае дребните черти на изображението, указващи на предразположеност към извършване на престъпления.

„Престъпленията са едни от най-забележимите и най-големите проблеми на съвременното общество. Въпреки постигнатите успехи в съхранението на правовия ред, криминалната дейност продължава да свирепства в обществото“ се е казвало в съобщението за медиите. „Развитието на компютри, които могат да изпълняват когнитивни задачи, като например определяне на престъпните наклонности по лицето, ще даде значително преимущество на правоохранителните органи и на разузнавателните органи да предотвратяват престъпленията“.

На теория, създаването на подобна система е навярно възможно. За тази цели ще е достатъчно да се съберат два масива данни – снимки на престъпници и снимки на хора, които строго спазват законите. Всеки от тези масиви трябва да има милиони лица. А след това наистина може да се накара една мощна невронна мрежа да открие закономерностите в човешките черти. Но така е само на теория. Дали наистина е възможно по лицето да бъдат определени чертите на личността е отдавна дискутиран от психолозите въпрос, отговор на който няма.

В изтритата уеб страница се е казвало също, че следващата стъпка на тези учене ще бъде търсенето на стратегически партньор за развитието на този проект. Ще следим темата.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

12 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини