Нова онлайн кампания за анонимни разкази на жертви на сексуално насилие набира популярност

2
214

Онлайн кампания, приканваща потребители да публикуват анонимни свидетелства и разкази от първо лице за сексуален тормоз, набира популярност.

Колекция от над 4100 свидетелства включва разкази от жени и момичета на различна възраст, започвайки от момиче на девет години.

Младежите са написали лични разкази за „културата на изнасилванията“, както бива определена съвременна динамика на сексуалните престъпления в света, отчитайки, че често сексуалните престъпления започват в местата за ранно личностно развитие, като училищата или университета, както за насилниците, така и за жертвите. В допълнение, в разказите присъства и конкретна информация за образователните институции, които насилниците са посещавали, което може да допринесе до идентифицирането на извършителите и повишаването на общественото внимание.

Свидетелствата са публикувани на Instagram страницата Everyone’s Invited („Всеки е поканен“), както и в Instagram акаунта на кампанията. Разказаният личен опит със сексуалните престъпления варира от дрогиране и изнасилвания на партита до разпространение на голи снимки в популярни социални мрежи, както и платформи за разпращане на съобщения.

„Сексуалното насилие съществува навсякъде“

„Свидетелствата разкриват „културата на изнасилванията“ и мащабите на сексуалното насилие сред младите хора във Великобритания“, казва пред Би Би Си Сома Сара, основател на Every’s Invited.

„Ако започнем да сочим с пръсти към определени демографски данни или да отделяме индивиди или институции като потенциално опасни огнища на сексуално насилие, рискуваме тези случаи да започнат да изглеждат като анормални… когато наистина този проблем е широко разпространен, той съществува навсякъде“, допълва Сома, която изказва притеснителното лично впечатление, че сексуалното насилие не е отклонение от нормалното, а нещо, което може да се определи като „новото нормално“. И според нея всеки носи своята отговорност да предприеме действия за разкриване и изкореняване на тази култура.

 

„Толкова е важно учителите и родителите да могат да се научат как да общуват с децата си или да говорят по тези въпроси“, казва тя.

Най-малко 35 души твърдят, че са били изнасилени в техните показания. В разказите, в които е цитирано името на училище или университет, където е претърпяно сексуалното насилие, не се разкриват особено много подробности за обстоятелствата, дали възрастните са били наясно със ситуацията и прочее.

Директорът на едно училище във Великобритания, което е било цитирано като място на сексуално насилие, St Paul, съобщи, че е запознат с разказа, казвайки следното:

„Училището напълно осъжда описаните действия и приема този въпрос изключително сериозно“, казва Сали – Ан Хуанг, директор в писмо до учениците. „Ние винаги бихме разследвали сериозно въпроси от този характер, когато сме информирани за тях.“

Тъй като не са предоставени имена или подробности, случаят от училището на Хуанг, не е бил докладван до полицейските власти.

Въпросът за склонността на жертвите да говорят за преживяното също е постоянно присъстващ в разказите.

„Обвиних себе си за случилото се и мисля, че много хора, особено мъже, биха ме обвинили, че изобщо съм влязъл в ситуацията“, пише един потребител, който никога не е докладвал за преживяното от него изнасилване на 17-годишна възраст.

 

„Не чувствах, че има пространство, в което това да може да бъде разказано, или се срамувах и просто се чувствах толкова сама“, разказва друга потребителка.

 

„Никога не към казвала нищо на никой възрастен, защото нямах доверие, че нещо ще се случи“, разказва друг потребител, който цитира, че е преживял сексуално насилие в Лондонския университет.

Говорител на университета заяви, че има специален уебсайт за анонимно докладване и подкрепа на жертви на сексуално насилие, тормоз или неправомерно поведение.

Студентският съюз на Лондонския университет също провежда обучение за предотвратяване на сексуалното насилие за студенти и понастоящем провежда дистанционно обучение по темата.

Пътят е дълъг

„Всеки случай на сексуално насилие е наистина сериозен и университетите се ангажират да станат по-безопасни места за живот, работа и учене“, каза говорител, представляващ университетите в Обединеното кралство.

 

„Университетите предприемат иновативни действия, за да се справят с някои от проблемите, но има дълъг път, по който трябва да преминат, за да сложат край на сексуалното насилие по време на висшето образование“, казва още той.

Представителка на Итън Колидж заяви, че приема конкретните твърдения, които цитират университета като място на сексуално насилие „изключително сериозно“ и ще докладва на съответните власти, „когато това е необходимо“.

Итън Колидж са се обърнали към основателите на уебсайта с анонимните разкази за сексуално насилие и търсят начини да работят взаимно в бъдеще, за да повишат чувствителността към сексуалното насилие, както и да предотвратят подобен род прояви в бъдеще.

Latymer Upper School във Великобритания, което е едно от най-споменаваните училища в разказите на жертви на сексуално насилие, заяви, че е „дълбоко обезпокоено“ от разказите на потребителите на уебсайта.

„Ние имаме подход на нулева толерантност към поведения, които насърчават ненавистта към женския пол, сексизъм, тормоз, малтретиране и нападения“, каза говорител, добавяйки, че всички доклади от този вид са били ескалирани до полицейските власти, в случаите, когато това е било необходимо.

 

„Ние приемаме всички подобни въпроси много сериозно и насърчаваме всички засегнати да дойдат и да говорят директно с нас. Ще ги изслушаме внимателно и ще обмислим какви по-нататъшни стъпки бихме могли да предприемем, когато имаме разкрития за сексуално насилие.“

1 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари