Бившият дизайнер на Google Николас Житкоф, който сега е вицепрезидент по дизайна в Dropbox, създаде нов уеб-инструмент, който самият той нарича система за автономни микросайтове. Тези сайтове съществуват единствено като препратки.

Това е уеб страница с размер приблизително колкото стандартния А4 размер. В тази страница могат да бъдат поставяни текст, ASCII символи, емоджита. Новото е, че тези сайтове не се съхраняват на никакъв сървър във вид на отделен файл или запис в база данни. Линкът към микросайта всъщност е самият сайт, понеже съдържа цялата информация, показвана на екрана. Самата уеб страница е във вид нас URL адрес, компресиран с помощта на LZMA (Lempel-Ziv-Markov chain-Algorithm) алгоритъма. LZMA е добре познат от архиватора 7-Zip, който се използва при създаването на 7z файловете. Реално данните се съхраняват в края на линка, след символа #. По този начин данните остават конфиденциални, понеже браузърът обикновено не изпраща информацията след символа # към сървъра. Няма инструменти за редактиране, но може да се дава заглавие на страницата.

Тези страници могат да бъдат споделяни в Twitter или по друг начин. Броят на байтовете в микросайта не е строго ограничен. Twitter и Slack позволяват обмена на около 4000 байта. Но браузърът Chrome може да приеме до 10 000 байта. Може да се използва и QR код, ако страницата не е по-голяма от 2610 байта.

Новата онлайн услуга може да се пробва в itty.bitty.site.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари