Нова опция в Chrome намалява използваната от браузъра RAM

7
3504

Създателите на браузъра Google Chrome тестват новата функция Skip best effort tasks, която оптимизира изпълнението на процесите с нисък приоритет, като по този начин се намалява използването на оперативната памет.

Новата функция Skip best effort tasks неотдавна се появи в експерименталната компилация Chrome Canary. Тя отлага изпълнението на някои задачи с нисък приоритет и по този начин намалява използваната от браузъра оперативна памет.

Функцията Skip best effort tasks по подразбиране е изключена в Chrome Canary. Тя може да се активира чрез експерименталния флаг в настройките. Необходимо е да се изпълнят следните неща:

  • Убедете се, че Chrome Canary е обновен
  • Въведете в адресния ред chrome://flags/#disable-best-effort-tasks и натиснете Enter, за да преминете към необходимия флаг
  • Променете неговия статут на Enabled
  • Рестартирайте Chrome

При включването на тази функция излиза предупреждение, че се използва неподдържан флаг и е възможно нарушаване на стабилността и безопасността. Но на практика никакви проблеми не възникват и предупреждението може да е просто стандартно за всички експериментални функции.

При включването на тази функция Chrome формира поредица от задачи с нисък приоритет, които с времето се увеличават и консумират доста RAM. Натрупалите се в този режим задачи ще се изпълнят при изключването на браузъра. Сред задачите с нисък приоритет са телеметрията, изчистването на дисковия кеш, записа на потребителските данни на диска и обновяване компонентите на браузъра.

7
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
3 Отговори на коментарите
4 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
bure_s_barut
bure_s_barut

Нямам нищо напротив да използва много RAM стига да я използва за работа. 2019-та година сме! Не мисля, че има нужда да гледаме дали гълта 3GB или 6GB, ако има нужда от тази памет, за да работи по-бързо.

Dave
Dave

там е работата че не работи по-бързо дори и 20GB да глътне…

saentist
saentist

Като го докарат на ползването на Опера 12, да се обадят да почна да го ползвам.

Сашо
Сашо

И Файрфокс съвсем изгубва преднина.

Рептили, масони, НЛО
Рептили, масони, НЛО

Преднина на Файрфокс?!?!!!! Файрфокс има абсолютно миноритарен дял.

Dave
Dave

това казано от НЛО не звучи много убедително…

Пламен
Пламен

Разгеле, най-накрая! Побърква ме като отворя 50-60 таба и ми глътне всичката памет, та чак се е случвало да се рестартира компа. Мозилата при същите отворени страници ползва от 2 до 3 пъти по-малко РАМ. При нея пък процесорът ми е на повечко проценти, незнайно защо, ама това не ми пречи.